Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM005301
Első szerző:Szőllősi Nikolett (gazdasági agrármérnök)
Cím:A talajművelés szerepe környezetünk CO2 terhelésében / Szőllősi Nikolett, Zsembeli József, Kovács Györgyi, Juhász Csaba
Dátum:2008
ISSN:1216-9560
Megjegyzések:Talajtani Vándorgyűlés, Nyíregyháza, 2008. május 28-29.
Az elmúlt évtizedekben Magyarországon is jelentős mértékben romlott a művelt talajok fizikai és biológiai állapota. Az alternatív művelési rendszerekkel ellentétben, a hagyományos művelés során nagyobb mennyiségű talajt mozgatunk meg. A talaj CO2-termelésének mértéke és intenzitása egyenes összefüggésben van a talaj szerkezeti állapotával és szervesanyag-tartalmával. Az alternatív talajművelési módszerek alapja a kevesebb bolygatás, így a talaj biodinamikájának kisebb mértékű megzavarása révén fokozzák a talaj szervesanyag tartalmát és a tápanyagok érvényesülését. A karcagi komplex talajművelési kísérletben 2002 óta folynak szabadföldi mérések a talaj CO2-emissziójának meghatározására, míg egy újonnan beállított kísérletben a különböző mulcsolási technológiák hatását vizsgáljuk ilyen tekintetben. Az eddigi eredményeink rámutatnak arra, hogy a redukált művelési rendszerekre való áttérés esetén átmenetileg a talaj fokozott CO2-kibocsájtására számíthatunk.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
talajművelés
CO2 emisszió
Megjelenés:Talajvédelem. - Különszám (2008), p. 517-526. -
További szerzők:Zsembeli József (1967-) (agrármérnök) Kovács Györgyi (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Juhász Csaba (1962-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:
Rekordok letöltése1