Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM005564
Első szerző:Kátai János (biológus, hidrobiológus)
Cím:A biogáz gyártás melléktermékének hatása a talaj néhány mikrobiológiai tulajdonságára / Kátai János, Vágó Imre, Tállai Magdolna, Makádi Marianna
Dátum:2008
Megjegyzések:Talajtani Vándorgyűlés, Nyíregyháza, 2008. május 28-29.
Szabadföldi kísérlet keretében vizsgáltuk a biogázüzemi fermentlé hatását savanyú homok textúrájú talajon. A kísérlet beállítására Nyírbátor területén 2007-ben került sor. Jelzőnövényként a szóját (Glycine max L.) alkalmaztuk. A fermentlé alkalmazott mennyiségét összes-N tartalma alapján számoltuk ki (2x5 dm3 m-2; 2x10 dm3 m-2). A laboratóriumi vizsgálatokat a DE AMTC MTK Agrokémiai és Talajtani Tanszék talajkémiai és talajmikrobiológiai laboratóriumaiban végeztük el. A kapott eredmények statisztikai megbízhatóságát varianciaanalízissel ellenőríztük. Eredményeink alapján elmondható, hogy a biogáz üzemi fermentlé kedvezően befolyásolta a homok textúrájú talaj mikrobiológiai aktivitását. Az összes-gombaszám, a cellulózbontó baktériumok mennyiségi előfordulása, a talaj CO2-termelése és a szacharáz enzim aktivitása szempontjából az alkalmazott kis dózis bizonyult serkentő hatásúnak. A nagyobb dózis kedvezett az összes-csíraszám alakulásának, viszont gátolta a talaj CO2-termelését, valamint a szacharáz enzim aktivitását. A biomassza-C tartalom a kezelések hatására szignifikánsan csökkent. A korreláció számítás során néhány közepes erősségű kapcsolatot állapítottunk meg a vizsgált talajmikrobiológiai paraméterek között.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok ismeretterjesztő, népszerűsítő cikk
biogáz
mirobiológia
talaj
Megjelenés:Talajvédelem. - Különszám (2008), p. 417-422. -
További szerzők:Vágó Imre (1953-) (vegyészmérnök) Tállai Magdolna (1982-) (agrármérnök) Makádi Marianna (1968-) (biológus)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:
Rekordok letöltése1