Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM013866
Első szerző:Igaz Titusz (építészmérnök)
Cím:Környezet- és energiatudatos házak természetes építőanyagokból / Igaz Titusz, Kozmáné Szirtesi Krisztina, Lakatos Gyula
Dátum:2011
Megjegyzések:A világszerte felhasznált összes energiának hozzávetőlegesen a fele az épületek létrehozására és üzemeltetésére fordítódik. Az utóbbi évtizedekben épült házak esetében az üzemeltetéshez felhasznált összenergia jóval meghaladja az épületek létrehozására fordított energiát. Ahogy viszont napjainkban javulnak az épületek energetikai tulajdonságai, úgy nő a szerepe a beépített energiának is. Nem elég tehát energiatudatosnak lenni, hanem az egyéb környezeti hatásokra is figyelni kell. Egy igazán környezettudatos háznak kicsi az ökológiai lábnyoma is. Teljes életciklusuk alatt tehát csak olyan házaknak alacsony a környezetterhelésük, melyeknek nem csak az üzemeltetése gazdaságos, hanem a gyártásához sincs szükség sok energiára (Medgyasszay 2007). Így első sorban az újrahasznált, újrahasznosított és a természetes alapanyagú épületek jöhetnek szóba. Dolgozatunkben az utóbbiakkal foglalkozunk részletesebben, azon belül is kiemelten a szalma- és vályogházakkal.
Tárgyszavak:Műszaki tudományok Építészmérnöki tudományok előadáskivonat
energiatudatos építészet
építőanyag
Megjelenés:VII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia : 2011. március 24-27., Kolozsvár / [szerk. Mócsy Ildikó et al]. - p. 185-189.
További szerzők:Kozmáné Szirtesi Krisztina (1968-) (építész) Lakatos Gyula (1949-) (ökológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1