Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM018168
Első szerző:Lőrincz István (belgyógyász, kardiológus)
Cím:A pitvari fibrilláció megelőzése pitvari vagy pitvar-kamrai szekvenciális pacemaker-beültetéssel / Lőrincz István, Vaszily Miklós, Szabó Zoltán, Horváth Géza, Kovács Péter, Polgár Péter, Karányi Zsolt, Wórum Ferenc
Dátum:1999
Megjegyzések:Számos tanulmány igazolta, hogy sinuscsomó-betegségben az izolált kamrai pacemaker-kezelés hosszú távon előnytelen hatású, A kamrai stimuláció az esetek csaknem 100%-ában krónikus pitvari fibrillációt vált ki azokban, akiknek az implantáció előtt volt már pitvari fibrillációjuk. Szerzők célkitűzése az volt, hogy megvizsgálják, vajon a rekurráló pitvari fíbrillácíóban szenvedő betegek izolált pitvari és kétüregi (pitvar-kamrai szekvenciális) pacemaker-kezelése mennyiben befolyásolja a paroxysmusok kialakulását, illetve alkalmas-e a módszer a pitvari fibrilláció prevenciójára. Egyetemükön 16 esetben történt pacemaker-beültetés pitvari fibrillációval járó sinuscsomó betegségben. Öt betegben AAI, 11 esetben pedig DDD rendszert alkalmaztak. Az átlagos életkor 61 (24-78) évnek adódott. Közülük 7 volt nő, 9 pedig férfi. A beültetés előtt vagy alatt minden esetben történt sinus- és AV-csomófunkció-elemzés és echokardiográfía. Lényeges műtéti szövődmény, elektród- és/vagy generátorhiba nem fordult elő. Minden beteg ellenőrzésük alatt áll. A 4, héten, a 3. hónapban, majd 6 havonta rendelik vissza betegeiket. A nyomon követés időtartama: 31 ± 8 hónap (3-93 hó). Az izolált pitvari vagy AV szekvenciális kétüregi pacemaker-terápia a betegek 90%-ában volt hatásos a pitvarfíbríllácíó prevenciójában. Egy esetben propafenon alkalmazásával egészítették ki a pacemaker-kezelést. Eredményeik alapján állítják, hogy az izolált pitvari vagy pitvar-kamrai pacemakerkezelés (AAI, AAT vagy DDD módban) megfelelő stimulációs program kiválasztásával alkalmas arra, hogy meggátolja a pitvari fibrilláció kialakulását. Egyúttal a pacemaker- szindróma is elkerülhető, sőt a thromboemboliás események rizikója is csökkenthető.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Orvosi Hetilap 140 : 43 (1999), p. 2393-2397. -
További szerzők:Vaszily Miklós (1949-) (szívsebész) Szabó Zoltán (1973-) (belgyógyász, kardiológus) Horváth Géza (1968-) (kardiológus, szívsebész) Kovács Péter (1947-) (belgyógyász, kardiológus, klinikai farmakológus) Polgár Péter Karányi Zsolt (1961-) (biostatisztikus, bioinformatikus) Wórum Ferenc (belgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1