Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM021348
Első szerző:Nagy Béla (csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-tüdőgyógyász)
Cím:A tüdő diffúz parenchymás (interstitialis) fibrotizáló betegségei gyermekkorban / Nagy B., Papp Á., Gáspár I., Bene Zs.
Dátum:2010
Megjegyzések:A diffúz parenchymás (interstitialis) tüdőbetegségek egy sokféle kóreredetű, heterogén betegcsoportot alkotnak, amelyek ritkán fordulnak elő gyermekkorban. A kórelváltozásokat az alveolushám sérülése és/vagy a gyulladásos mediátorok kóros szabályozása jellemzi, aminek következtében granulomaképződés és/vagy progresszív fibrosis alakul ki. A klinikailag leginkább krónikus lefolyású betegségekben fokozódó restriktív légzészavar, fogyás, romló gázcsere és légzésfunkció jellemző. Kórismézésük és kategorizálásuk sok esetben nehéz, többségükben a tüdő szövettani és immunhisztokémiai vizsgálata nélkülözhetetlen. Bronchoalveolaris mosással néhány betegség szöveti analízis nélkül is diagnosztizálható, mint pl. az exogén allergiás alveolitis, a pulmonalis haemosiderosis vagy a Langerhans-sejtes histiocytosis. A kezelésben a kortikoszteroiddal végzett hagyományos gyulladáscsökkentés mellett az antioxidáns és a fibrogenezist gátló kezdési formák jelentősége növekszik.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Medicina Thoracalis. - 63 : 6 (2010), p. 388-396. -
További szerzők:Papp Ágnes (1967-) (gyermekgyógyász, pulmonológus) Gáspár Imre László (1974-) (csecsemő- és gyermekgyógyász) Bene Zsolt (1981-) (orvos)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1