Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM028220
Első szerző:Szomják Edit (belgyógyász)
Cím:Perifériás érbetegeink klinikai adatainak elemzése, különös tekintettel a kor- és nembeli sajátosságokra, valamint az intervenciós radiológiai beavatkozások késői eredményeire / Szomják Edit, Dér Henrietta, Veres Katalin, Kerekes György, Tóth Judit, Ifj. Péter Mózes, Bakó Gyula, Soltész Pál
Dátum:2006
Megjegyzések:A szerzők a DEOEC Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinikáján angiográfiával átvizsgált és intervenciós radiológiai beavatkozáson átesett alsó végtagi obliteratív érbetegek klinikai adatait elemezték retrospektív módon. A betegcsoportban vizsgálták a nemek arányát, a betegek kor szerinti megoszlását, valamint a rizikótényezők, mint a hypertonia, dohányzás, hypercholesterinaemia, hyperfibrinogenaemia és társuló cerebrovaszkuláris és kardiovaszkuláris rizikóbetegségek gyakoriságát. Kitérnek az intervencióra került stenosisok lokalizációjára, valamint vizsgálják az intervenciós beavatkozásokat követő restenosisok gyakoriságát és összefüggését epidemiológiai faktorokkal, rizikótényezőkkel, valamint az atherosclerosisos érbetegség kiterjedésével. A vizsgált rizikótényezők közül mindkét nemben jelentős mértékű a hypertonia, a dohányzás, a hypercholesterinaemia és a hyperfibrinogenaemia aránya. A restenosisok aránya nagyobb a stentelt csoportban, mint a ballonos dilatációval kezeltekben. A restenosisos csoportban a rizikótényezők közül nagyobb arányban fordul elő a dohányzás, a hyperfibrinogenaemia, a társuló cerebrovaszkuláris betegség. A kor befolyását vizsgálva a restenosisra azt észlelték, hogy 65 év alatt nagyobb a kialakuló restenosisok száma, párhuzamosan a dohányzás gyakoribb előfordulásával.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Magyar Belorvosi Archívum. - 59 : 4 (2006), p. 260-266. -
További szerzők:Dér Henrietta (1977-) (orvos) Veres Katalin (1971-) (orvos) Kerekes György (1973-) (belgyógyász, kardiológus, angiológus) Tóth Judit Péter Mózes (1972-) (orvos, neuroradiológus) ifj. Bakó Gyula (1951-) (belgyógyász) Soltész Pál (1961-) (belgyógyász, kardiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1