Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM029160
Első szerző:Orosz László (sebész)
Cím:A Willis-köri kollaterális kapacitás vizsgálatának klinikai jelentősége : hogyan hasznosítható a mindennapi érsebészeti gyakorlatban egy matematikai alapú keringés-élettani modell? = Clinical importance of assessment of collateral capacity in the circle of Willis : how does the daily vascular surgical practice benefit from a physiological flow model based on mathemetics? / Orosz László, Kanyári Zsolt, Siró Péter, Molnár Csilla, Uray Éva, Fülesdi Béla
Dátum:2001
Megjegyzések:A Willis-köri kollaterálisok kapacitása alapvetően meghatározza a carotis endarterectomiák intra- és posztoperativ neurológiai szövődményeit. Célkitűzés: A cerebralis hemodinamikai viszonyok vizsgálata matematikai alapú keringés élettani modell segítségével. Betegek és módszerek: Négy, moribund állapotú cerebrovascularis beteget vizsgáltunk transcranialis színkódolt duplex szonográfiával. Carotis kompressziós tesztek seg ítségével vizsgáltuk, hogy a Willis-köri kollaterálisok funkcióképesek-e. A betegek halála után a Willis-köröket eltávolítottuk, meghatároztuk az egyes érszegmentumok hosszát és átmérőjét. Az adatokat egy matematikai alapú keringés élettani számítógépes modellel dolgoztuk fel. Eredmények: A nem funkcionáló kollaterális erek esetében az érátmérő 0,4 mm, míg a működőképesek esetén 0,7 és 0,8 mm volt. Abban az esetben, ha a Willisk örben az a. communicans anterior nem funkcionált, az agyat ellátó végartériákban a vérátáramlás a kritikushoz közeli volt, különösen abban az esetben, ha a szisztémás artériás középvérnyomás 70 Hgmm volt. A legkritikusabb keringési státuszt egyik oldali carotis occlusio, ellenoldali súlyos stenosis és egyidejű nem funkcióképes a. communicans anterior esetén figyeltük meg. Következtetések: A matematikai modell segítségével az érátmé- rők és a szisztémás vérnyomás ismeretében az egyes érszegmentumok véráramlása kiszámítható. A módszer lehet őséget nyújthat carotis endarterectomiák előtt a kirekesztés fázisának modellezésére.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
cerebrális hemodinamika
Willis-kör
matematikai modellezés
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:Magyar Sebészet. - 54 : 2 (2001), p. 110-114. -
További szerzők:Kanyári Zsolt (1964-) (orvos) Siró Péter (1973-) (neurológus, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos) Molnár Csilla (1962-) (aneszteziológus) Uray Éva Fülesdi Béla (1961-) (aneszteziológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1