Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM029508
Első szerző:Tamás János (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Térinformatikai rendszer a mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékok ellenőrzött logisztikai rendszerének kiépítésére és szántóföldi precíziós hasznosítására / Tamás János, Fórián Tünde, Szőllősi Nikolett, Mézes Lili
Dátum:2010
ISSN:1418-1789
Megjegyzések:A Nyírségi mezőtáj területén a talaj egy rendkívül összetett változatos rendszer, amely a környezetével állandó kapcsolatban van. A talajok termékenysége természetesen térben és időben is állandóan változik, így értelemszerűen akár egy mezőgazdasági táblán belül is elkülöníthetünk termékeny és kevésbé termékeny talajfoltokat. Ez tükröződhet a növényállomány egyes jellemzőiben, de mindenekelőtt a termés mennyiségben és minőségben. A mai növénytermesztési gyakorlat figyelmen kívül hagyja a tábla heterogenitását, amely a biotrágya elhelyezésénél fokozott kockázatot jelent. Azonban a műholdas helymeghatározó rendszerek (GPS) használatával lehetővé válik a táblán belüli heterogén viszonyok (terméshozam, tápanyag- ellátottság, talaj fizikai paraméterei stb.) koordinátákhoz kapcsolt rögzítése, térképezése, kontrollálása. A talajvizsgálat eredmények birtokában elkészíthetők a tápanyag- ellátottsági térképek is. Ezen termesztési technológia kifejlesztésének és alkalmazásának alapvető oka: a termesztés gazdaságosságának fokozására irányuló törekvés, valamint a környezetvédelem, a környezetkímélő gazdálkodás szükségessége és az ellenőrzött minőségű termény, illetve élelmiszerbiztonság iránti igény. A kutatás egyrészt a biogáz üzemek melléktermékeként folyamatosan keletkező biotrágya termőhely specifikus precíziós kijuttatására, másrészt az alapanyagok és a biotrágya ellenőrzött logisztikai rendszerének kiépítésére irányul. A beszállítási,- feldolgozási-, elhelyezési folyamat teljesen zárt rendszerben és minden táblára vonatkozóan akár méteres pontossággal is visszakövethetővé válik a térinformatikai adatbázis segítségével.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
GPS
precíziós mezőgazdaság
térinformatikai rendszer
Megjelenés:Acta Agraria Kaposváriensis. - 14 : 3 (2010), p. 303-311. -
További szerzők:Fórián Tünde (1978-) (geológus) Mézes Lili (1981-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Szőllősi Nikolett (1983-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1