Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM031049
Első szerző:Szatmári Szilárd (aneszteziológus)
Cím:A szepszishez társuló encephalopathia / Szatmári Szilárd, Végh Tamás, Antek Csaba, Takács István, Síró Péter, Fülesdi Béla
Dátum:2010
ISSN:0030-6002
Megjegyzések:A szepszishez társuló encephalopathia a szisztémás gyulladásos reakció korai szakaszában jelentkező, gyakori, de klinikai szempontból elhanyagolt tünete. A szisztémás szepszis okozta diffúz agyi működészavar, újabb elnevezés szerint a szepszishez társuló encephalopathia (sepsis-associated encephalopathy ? SAE) változatos megjelenésű lehet: az átmeneti, reverzíbilis encephalopathiával jellemezhető formától egészen a visszafordíthatatlan agyi károsodással járó súlyos formáig terjedhet a klinikai spektrum. A jelen közleményben a hazai és a nemzetközi szakirodalom áttekintése alapján össze kívántuk foglalni a kórkép kórélettani hátterét, a leggyakrabban előforduló klinikai tüneteket és a kezelés lehetséges módjait. Fel kívántuk hívni a figyelmet arra, hogy szepszisben a különböző súlyosságú tudatzavar az egyik legkorábbi figyelmeztető tünet, ezért a szepszis szempontjából veszélyeztetett betegekben felismerése nagy klinikai jelentőségű.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szepszis
encephalopathia
tudatzavar
szepszishez társuló encephalopathia
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:Orvosi Hetilap. - 151 : 33 (2010), p. 1340-1346. -
További szerzők:Végh Tamás (1975-) (aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos) Antek Csaba (1967-) (aneszteziológus) Takács István (1963-) (sebész) Siró Péter (1973-) (neurológus, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos) Fülesdi Béla (1961-) (aneszteziológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1