Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM053796
Első szerző:Molnár Zsuzsanna (szülész-nőgyógyász, labor szakorvosjelölt, urológus)
Cím:Reproduktív korban előforduló daganatok hatása a spermiogenezisre: heredaganatos és lymphomás betegek vizsgálata / Molnár Zsuzsanna, Benyó Mátyás, Bazsáné Kassai Zsuzsa, Lévai Írisz, Varga Attila, Jakab Attila
Dátum:2014
Megjegyzések:A fiatalkori malignus megbetegedések kezelésére alkalmazott kemoterápia, illetve sugárkezelés jó hosszútávú túlélést biztosít a betegeknek, de, sajnos, a késői gonadotoxikus hatással is számolni kell. Ismert, hogy maga atumoros betegség is negatívan befolyásolja a spermiogenezist. Célkitűzés: A szerzők a reproduktív életkorban jelentkezőleggyakoribb daganatok spermiogezeisre kifejtett hatásának vizsgálatát tűzték ki célul. Módszer: A szerzők Andrológiaiés Spermium Krioprezervációs Laboratóriumában spermiumfagyasztásra jelentkező heretumoros (n=68),Hodgkin-kóros (n=37) és non-Hodgkin-kóros (n=14) betegek spermiogramját elemezték. Eredmények: A betegek11,8%-a azoospermiás (n=14), 58,8%-a oligozoospermiás (n=70) volt a tumorellenes kezelés megkezdése előtt. Aheretumoros betegek spermiumkoncentrációja szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a lymphomás betegeké (32,8 vs.24,9, p=0,03). Következetések: A fertilitás megőrzésére a spermiumkrioprezervációt minden reproduktív korú férfinak,de különösen a heretumoros betegeknek, fel kell ajánlani a kezelés megkezdése előtt.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Orvosi Hetilap. - 155 : 33 (2014), p. 1306-1311. -
További szerzők:Benyó Mátyás (1982-) (urológus) Bazsáné Kassai Zsuzsa (1946-) (embriológus) Lévai Írisz Varga Attila (1949-) (urológus, andrológus) Jakab Attila (1964-) (szülész-nőgyógyász, endokrinológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1