Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM068772
Első szerző:Kovácsné Koncz Nóra (agrármérnök, biológus)
Cím:Mély fekvésű gyepek élőhely kezelése különböző szarvasmarhafajták legeltetésével / Kovácsné Koncz Nóra, Béri Béla, Kelemen András, Deák Balázs, Valkó Orsolya
Dátum:2015
Megjegyzések:AbstractA kutatásunk egy természetvédelmi, mezőgazdasági vonatkozású téma, amely szorosan kapcsolódik a ?Legelőtavak élőhely kezelése a Hortobágyon" című LIFE+ projekt keretében végzett munkához. A program során felszámolják a legelőtavak vízgyűjtő területeit veszélyeztető mesterséges csatornákat, gátakat, valamint jelentősen megemelik a projektterületen a legelő állatok létszámát és természetvédelmi legeltetési rendszert vezetnek be. A kutatásunkkal a LIFE+ program ezen a pontján kapcsolódunk be. Vizsgáljuk, hogy az állatok legelése, taposása milyen változásokat okoz a talaj tulajdonságaiban, a vegetáció faji összetételében, borítási értékekben, valamint a biomassza produkcióban. Figyeljük az állatok mozgását és legfőbb viselkedési paramétereit, úgymint, a napi megtett távolság, takarmány felvételi viselkedés, pihenéssel töltött idő. Évek során igazolhatjuk a két fajta (magyar szürkemarha, és intenzív húsmarha) legelőhasználata közötti különbséget a legelő növényzetére, és talajára, valamint a viselkedési tulajdonságok tekintetében. Poszterünkön a kutatás első évének eredményeiből mutatunk be néhányat. A vegetáció faji összetételének bemutatásával jellemezzük a projekt területeket. A mély fekvésű legelőterületek talajadottságait legfontosabb fizikai és kémiai paraméterekkel jellemezzük. A két eltérő típusú szarvasmarha állomány viselkedésének, életfolyamatainak napi megoszlását közöljük. A célunk az, hogy eredményeinkkel hozzájáruljunk ahhoz, hogy a területekről minél átfogóbb botanikai, gyepgazdálkodási, és természetvédelmi értékelés szülessen. Tudományos adatokat szolgáltatunk a természetvédelmi értékeket még inkább figyelembe vevő technológiák kidolgozásához a gyakorlati gazdák számára. Választ kaphatunk arra is, hogy egy jövedelmezőbb, gazdaságosság szempontjából kedvezőbb, intenzívebb fajtákkal szintén megvalósítható-e a természetvédelmi célú legeltetés. Külön értéke kutatásunknak, hogy a "klasszikus" módszereket etológiai vizsgálatokkal is kiegészítjük.
ISBN:978-963-9639-82-9
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
mély fekvésű legelők, talajvizsgálat, cönológiai felmérés, legelői viselkedés,
Megjelenés:LVII. Georgikon Napok / szerk. Nagy Zita Barbara. - p. 225-234. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Kelemen András (1986-) (biológus-ökológus) Deák Balázs (1978-) (biológus) Valkó Orsolya (1985-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1