Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM068794
Első szerző:Herczeg Dávid (biológus)
Cím:A Hortobágy kétéltű-parazita vizsgálatainak előzetes eredményei / Herczeg Dávid, Vörös Judit, Barta Zoltán, Végvári Zsolt, Brooks Daniel R.
Dátum:2013
Megjegyzések:A parazitizmus a populációk közötti kölcsönhatások egyik alapvető formája, elég, ha csak arragondolunk, hogy a Földön élő növények és állatok 40-50%-a parazita, vagy patogén életciklusavalamely szakaszában. Jelenlegi tudásunk a hazai gerincesek, jelen esetben a kétéltűek endoparazitaféreg (Trematoda, Nematoda, Acanthocephala) taxonjairól hiányos. Mintaterületünket a HortobágyiNemzeti Park északi részén fekvő Halastavak tórendszer és a kissé délre található csatornák ésöntöző vizek alkotják. Korábban a Nemzeti Park területéről Edelényi (1974) illetve Murai ésmunkatársai (1983) gyűjtöttek parazita mintákat kétéltűekből. 2012 májusa és szeptembere közöttkézzel és merítőhálóval begyűjtött, illetve az út mentén elütött példányokból származó ?törzsanyag"59 Pelophylax spp.-t számlált. Az állatok begyűjtése mellett DNS mintát is izoláltunk a hátsó lábegyik ujjpercéből. Egy újonnan kifejlesztett gyors és költséghatékony PCR metódus és agarózgélelektroforézis segítségével, sikerült fajra beazonosítani a P. esculentus komplex tagjait, amely amagas hibridizációs ráta miatt morfológia alapján nehézkes lett volna. Ez az eredmény az elsőmolekuláris taxonómia vizsgálat a hortobágyi, sőt hazai zöld béka populációkra vonatkozóan. Azeredmények alapján elmondható, hogy tavi béka (P. ridibundus) és a hibrid kecskebéka (P. kl.esculentus) alkotja a terület zöldbéka populációját. Az állatok éterrel történő túlaltatása után azemésztő traktust elválasztottuk a többi szervtől, majd azokat külön vizsgáltuk, mint egyesmikrohabitatokat a paraziták szempontjából. A gazdák fajszintű ismerete alapján meghatározhatóazok parazita terhelése. 59 egyedből 50 bizonyult legalább egy parazita fajjal fertőzöttnek, ami 84,7%-os prevalenciát mutat. A korábban leírt parazita fajok közül nem találkoztunk a Haplometracylindracea, Haematoloeuchus asper, Cephalogonimus retesus, Clinostomum complanatum,Cosmocerca ornata és Gorgodera cygnoides egyedeivel. Viszont a Diplodiscus subclavatus és aRhabdias spp. új faj a hortobágyi faunára. Továbbá a Murai és mts. (1983) által Pleurogenes loosiinakhatározott közvetett fejlődésű métely a mintáink alapján inkább Pleurogenoides medians-nakbizonyult.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
Megjelenés:SzüSzi 2013 : 5. Szünzoológiai Szimpózium Vácrátót MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet 2013. március 22. : Programfüzet, Előadások és poszterek összefoglalói / Szerk. Kőrösi Ádám. - p. 20.
További szerzők:Vörös Judit Barta Zoltán (1967-) (biológus, zoológus) Végvári Zsolt (1969-) (biológus) Brooks, Daniel R.
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1