Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM071503
Első szerző:Buzetzky Dóra Beáta (környezetmérnök)
Cím:Eutrofizációs folyamatok csökkentésére irányuló vizsgálatok módosított bentonitokkal / Buzetzky Dóra, Kovács Eszter Mária, M. Nagy Noémi, Kónya József
Dátum:2017
ISSN:1216-9560
Megjegyzések:Munkánk során környezetszennyező anyagok megkötődését vizsgáljuk módosítottbentonitokon, hiszen a jól meghatározott tulajdonságai és szemcsemérettől függetlenkationcserélő képessége különösen alkalmassá teszi a bentonitot a határfelületifolyamatok leírására, szorpciós jelenségek vizsgálatára.La3+- ionnal módosított bentonitot használnak foszfátion megkötésére vizekből. Alantánnal módosított bentonit azonban elég drága, emiatt Ce3+-, Y3+ és Fe3+- ionokkalmódosított bentonitokat állítottunk elő és ezeken vizsgáltuk a foszfátion szorpcióját. AFe3+-t és a Y3+-t az ára, míg a Ce3+-t pedig előfordulási gyakorisága miatt választottuk.Munkánk során arra a következtetésre jutottunk, hogy a lantán-, az yttrium- és a cériumbentonithasonló mennyiségű foszfátiont képes megkötni, míg a vas-bentonit csak feleannyi mennyiséget. A kapott eredmények alátámasztották, hogy a vizsgált módosítottbentonitok alkalmasak az élővizekben kialakuló eutrofizációs folyamatok megelőzésére.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok konferenciacikk
folyóiratcikk
Megjelenés:Talajvédelem. - Klsz. (2017), p. 205-214. -
További szerzők:Kovács Eszter Mária (1990-) (anyagkutató) Nagy Noémi, M. (1960-) (vegyész, angol szakfordító) Kónya József (1937-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1