Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM072924
Első szerző:Süli Ágnes (agrármérnök)
Cím:A takarmányozás hatása a tej zsírsavösszetételére / Süli Ágnes, Béri Béla
Dátum:2009
ISSN:1786-8440
Megjegyzések:Az utóbbi két évtized számos kutatása irányult az állati eredető élelmiszerek összetételének megváltoztatására. Az egészségmegrző táplálkozás eltérbe jutásával a kedvezbb zsírsavösszetételő tejés tejtermékek el?állítása kiemelt hangsúlyt kapott. Az ilyen irányú kísérleteket az motiválta, hogy atejzsír zsírsavösszetétele nem minden tekintetben felelt meg az egészségtudatos táplálkozásielvárásoknak. A takarmány megfelelő zsírkiegészítésével növelhető a többszörösen telítetlen zsírsavakmennyisége, valamint szőkíthető az n-6:n-3 zsírsavak aránya a tejben. Vizsgálatainkat három holstein-frízállományú telepen végeztük. A telepek Földesen, Debrecen-Szikgáton és Biharnagybajomban találhatók.A vizsgálatra szánt takarmány kiegészítés hidegen sajtolt lenmag volt, amelyet mindhárom telepen egyhónapig etettünk. A vizsgálat során a tej nyerszsír tartalma más szerzk által tapasztaltakkal, ellentétbennem csökkent. Az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak esetében a legjelentsebb,szignifikánsan igazolt változás az ?-linolénsav, és a konjugált linolsav c9,t11 izomer koncentrációjábanvolt megfigyelhető. A telített zsírsavak közül a palmitinsav aránya csökkent jelents mértékben. Avizsgálatok célja a megváltozott fogyasztói igényeket is kielégítő funkcionális élelmiszer előállítása. Ahumán egészségügyi szempontból kedvezbb zsírsav összetételő tej előállítása lehetséget adna amegrendült fogyasztói bizalom helyreállítására, az állati eredető termékek népszerősítésére.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok konferenciacikk
takarmányozás
szarvasmarha
hidegen sajtolt lenmag
telítetlen zsírsavak
n3-linolénsav
konjugált linolsav
Megjelenés:Animal welfare, ethology and housing systems 5 : 4 (2009), p. 255-262. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1