Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM078499
Első szerző:Adorján Balázs (környezettudomány)
Cím:Az állománystruktúra és a levélfelület index térbeli mintázatának vizsgálata a síkfőkúti cseres-tölgyes mintaterületen / Adorján Balázs, Oláh Viktor, Kanalas Péter, Nyitrai Balázs, Mészáros Ilona
Dátum:2018
ISSN:1216-4585
Megjegyzések:Jelen munkában a Síkfőkút LTER kutatási terület korábban fapusztulással erősen érintett cseres-kocsánytalan tölgyes faállományában bekövetkezett változásokat vizsgáltuk a törzsdenzitás, a körlapösszeg, mint fő struktúra-jellemzők és a működés szempontjából meghatározó levélfelület index (LAI) térbeli mintázatának elemzésével. Az erdőállományban az 1970-es évek végétől kezdődően főként a kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) egyedszáma csökkent, ami azonban teret nyitott a cserjeszintben előforduló fajok lékekbe való felnövésének. A megjelenő második lombkoronaszintben elsősorban a mezei juhar (Acer campestre) található meg jelentős számban, ezért a munkánk során a tölgyek mellett e fajnak a lombkoronaszintben betöltött szerepét is vizsgáltuk. Az elemzésekhez térinformatikai módszerekkel generált térképeket használtunk fel. A LAI térbeli mintázatát összevetve a különböző fajok egyedeinek lokális törzsdenzitásával megállapítottuk, hogy a mezei juhar az átlagosnál magasabb, a kocsánytalan tölgy leromlott állapotú illetve elpusztult fái pedig alacsonyabb levélfelület indexet eredményeznek, ami megjelenik a LAI térbeli mintázatában is. Az eredményeink arra is rámutattak, hogy a pusztuláson átesett erdőben a jelenlegi faállomány és az egyes fafajok törzsdenzitásának és körlapösszegének térbeli mintázata nagy heterogenitást mutat, ugyanakkor a LAI-ra kisebb térbeli különbségek jellemzőek.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
LAI
klímaváltozás
erdőátalakulás
mezei juhar
kocsánytalan tölgy
csertölgy
Megjelenés:Természetvédelmi Közlemények. - 24 (2018), p. 1-14. -
További szerzők:Oláh Viktor (1980-) (biológus) Kanalas Péter (1983-) (biológus) Nyitrai Balázs (1987-) (ökológus) Mészáros Ilona (1952-) (biológus)
Pályázati támogatás:LIFE08 ENV/IT/000399
Egyéb
NKFIH K101552
Egyéb
NKFIH SNN_125652
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1