Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM078609
Első szerző:Tamás Márta
Cím:Bodrog menti holtmedrek vízkémiai változásai az évszakok függvényében / Tamás Márta, Berta Csaba, Szeles Júlia, Gyulainé Szemerédi Szilvia, Krakomperger Márton, Szabó László József, Bácsi István, Gyulai István
Dátum:2017
ISSN:0018-1323
Megjegyzések:Világszerte egyre inkább előtérbe kerül a vizes élőhelyek védelme. Az Európai Unió által létrehozott EU VízKeretirányelv (EU VKI2000/60/EC) a felszíni és a felszín alatti vizek jó állapotának megőrzését tartja szem előtt. A vízkémiai háttérváltozók vizsgálata azEU VízKeretirányelv egyik fontos alapját jelenti a vizek állapotának meghatározásában. A Bodrog menti holtmedrek méretükből ésmélységükből adódóan sérülékenyek, állapotuk pár nap alatt megváltozhat. Célunk volt, hogy összehasonlítsuk a medreket és megál-lapítsuk a medrek különbözőségét vagy hasonlóságát az évszakok változása során. Összesen hét medret vizsgáltunk meg tavasszal,nyáron és ősszel. A mintavételi helyek közül sokat elvesztettünk a vízszint csökkenése miatt. A tavaszi 59 helyből nyárra 40 maradt,míg ősszel 49 helyet sikerült mintázni. A vízkémiai vizsgálatok során meghatároztuk a vizek ammónium, nitrát-, nitrit-, foszfát-, klorid-ion tartalmát, valamint a kémiai oxigén igényét. A három időszak eredményei szerint egyes medrek hasonlóságot mutatnak,míg más medrek különböznek a többitől.A különbözőségek a medrek elhelyezkedésével magyarázhatóak. A vizsgált helyszínek kö-zött volt mentesített és nem mentesített meder is egyaránt.A Török-ér holtmeder a klorid és az ammónium-ion eredmények alapjánnagymértékben különbözik a többi medertől. Emellett a három mintavételi időszak között is különbségeket figyeltünk meg a mértértékek alapján.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok konferenciacikk
holtmeder
vízkémia
Bodrog
makrovegetáció
EU Víz-Keretirányelv
Megjelenés:Hidrológiai Közlöny. - 97 : Klsz (2017), p. 48-51. -
További szerzők:Berta Csaba (1991-) (hidrobiológus) Szeles Júlia Szemerédi Szilvia Krakomperger Márton Szabó László József (1955-) (ökológus, hidrobiológus) Bácsi István (1977-) (biológus) Gyulai István (1980-) (biológus)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV-2015-0001
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:
Rekordok letöltése1