Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM078828
Első szerző:Gálya Bernadett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Belvizes foltok kialakulásának talajtani és domborzati okainak féltárása egy alföldi mintaterületen / Gálya Bernadett, Riczu Péter, Nagy Attila, Tamás János, Blaskó Lajos
Dátum:2019
Megjegyzések:A termőhely megismerése a gazdasági termelés alapvető feltétele. A termőhelyi adottságok gyorsan változó folyamatok eredményeként módosulhatnak. A természeti csapások közül az egyik legjelentősebb a belvíz okozta elöntés, azonban a veszélyeztetett, illetve károsított terület tér- és időbeli lehatárolása sokszor problémaként jelentkezik a gyakorlatban. A belvízi jelenség általában sík vidékekre jellemző, így Magyarország területének több mint a fele belvízzel veszélyeztetett. A belvizek megjelenéséhez számos főleg természetes eredetű tényező járul hozzá, amelyek hatását az emberi tevékenység felerősítheti vagy csökkentheti. A belvíz kialakulását elsősorban a meteorológiai, a talajtani és a domborzati viszonyok határozzák meg. A belvízképződés olyan összetett folyamat, hogy a jelenlegi ismereteink, adataink, és eszközeink nem teszik lehetővé a 2-5 napnál hosszabb idejű előrejelzést. Az ellene való védekezés nagy kiterjedésű, összefüggő területeken történik, ezért nehéz az erre való felkészülés. A belvízképződést természetes faktorként hidrometeorológiai (gyakori csapadék, víztárolás hó vagy jég formájában, gyors olvadás, alacsony párolgás, fagyott talaj), geomorfológiai és topográfiai (helyi mélyedések, hordalékkúp szegélye), hidrogeológiai (vízzáró és víztározó rétegek elhelyezkedése), illetve talajtulajdonságok befolyásolják. A kutatás során vizsgáltam a mintaterületeken található belvizes foltok kialakulásának okait a terület domborzati és talajtani viszonyai alapján. Elkülönítettem egymástól a természetes és antropogén eredetű belvízfoltokat, valamint elemeztem talaj főbb vízgazdálkodási jellemzőinek (K tényező, szabadföldi vízkapacitás, diszponibilis víztartalom) értékeit a területen.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok könyvfejezet
belvíz
domborzat
Alföld
vízkapacitás
Fenntarthatóság vizsgálata a funkcionális agrárökoszisztémákban
Megjelenés:Absztrakt és Program füzet, Talajtani Vándorgyűlés / Magyar Talajtani Társaság. - p. 87-88.
További szerzők:Riczu Péter (1986-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Nagy Attila (1982-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Blaskó Lajos (1947-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1