Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM078830
Első szerző:Bőcsi Anita
Cím:Aszály kialakulásának vizsgálata Sentinel 2 adatokból származtatott NDVI értékek alapján / Bőcsi Anita, Nagy Attila, Blaskó Lajos, Gálya Bernadett,1 Tamás János
Dátum:2018
Megjegyzések:Hazánk természeti adottságai mezőgazdasági termelés szempontjából az átlagosnál kedvezőbbek. A mezőgazdasági termelésre alkalmas, művelhető földterület > 5,7 millió ha. A természeti erőforrások védelme a mező- és erdőgazdaság kiemelkedő feladata, azonban ezeket több kockázati faktor befolyásolhatja. A termelési kockázat közé tartoznak a növénytermesztés növekedési folyamatainak kockázatai és bizonytalanságai. A termékek mennyiségi és minőségi jellemzőit különböző tényezők határozhatják meg, többek között aszály. A növénytermesztés vízgazdálkodási kiszolgáltatottsága jelentősen megnőtt, ezért a megelőzés irányába szükséges elmozdulni az aszálykár elhárítása szempontjából. Az aszály jellemzése jelentős lehet a jövőbeni aszályok kockázat elemzésében, illetve az aszály hatásainak meghatározásában a különböző szektorokban. Az aszály számszerűsítésére többféle módszer áll rendelkezésre, az aszályindexek számításától a műholdas eljárásokig. Lehetővé válik ezáltal, hogy az aszályok mértékét térben és időben összehasonlítsuk. A műholdas aszályindexek közül a Normalizált Differenciál Vegetációs Indexet (NDVI) számítottam ki, mivel ez az egyik leggyakrabban alkalmazott index, széles körben használják, sok adat áll rendelkezésre. A kutatás során a célom volt, hogy Sentinel 2 adatok alapján elkészített NDVI index alakulása és az aszályos területek közötti összefüggéseket feltárjam egy alföldi mintaterületen.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok könyvfejezet
Aszály
Sentinel 2
NDVI
Fenntarthatóság vizsgálata a funkcionális agrárökoszisztémákban
Megjelenés:Absztrakt és Program füzet, Talajtani Vándorgyűlés / Magyar Talajtani Társaság. - p. 81-82.
További szerzők:Nagy Attila (1982-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Blaskó Lajos (1947-) (agrármérnök) Gálya Bernadett (1987-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1