Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079178
035-os BibID:(Matarka)2884330
Első szerző:Nádró Bíborka (általános orvos)
Cím:Kardiovaszkuláris kockázati tényezők posztmenopauzában / Nádró Bíborka, Zsíros Noémi, Paragh György, Harangi Mariann
Dátum:2019
ISSN:1589-7311
Megjegyzések:Az ösztrogén szerepe a kardiovaszkuláris kockázat változásában intenzíven kutatott terület, de mindeddig nem tisztázott teljesen. A kardiovaszkuláris egészség patofiziológiai háttere férfiak és nők között nem egyforma, ami ahhoz vezet, hogy a különböző kardiovaszkuláris stimulusokra adott válaszok is különböznek, illetve a kardiovaszkuláris betegségek tünetei is mások, ami direkt módon befolyásolhatja a betegségek kimenetelét. Mindemellett a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázati tényezőinek egy olyan csoportját azonosították, amelyek posztmenopauzális nők esetén specifikusak lehetnek. Ezek közé tartozik a terhességi magas vérnyomás, a gesztációs diabétesz, a szisztémás autoimmun betegségek, az emlőtumor miatti kezelés és a depresszió, amelyek többletkockázatot képviselnek a hagyományos rizikófaktorok mellett. Ezért, habár a kardiovaszkuláris betegségek kezelése egyforma a két nemnél, a kockázatfelmérés hatékonysága nők esetében limitált lehet a férfiakhoz képest. Ezen összefoglaló célja, hogy áttekintse a jelenlegi trendeket a nőkre specifikus kardiovaszkuláris kockázati tényezőket illetően, és ismertesse ezek hasznát a kockázatbecslés során.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Kardiovaszkuláris kockázati tényező
posztmenopauza
dyslipidaemia
emlőrák
Megjelenés:Metabolizmus. - 17 : 2 (2019), p. 105-110. -
További szerzők:Zsíros Noémi (1986-) (belgyógyász) Paragh György (1953-) (belgyógyász) Harangi Mariann (1974-) (belgyógyász, endokrinológus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00062
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1