Bejelentkezés
Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Bejelentkezés
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM081710
035-os BibID:
(WOS)000470919300008 (Scopus)85064476443
Első szerző:
Bács Zoltán (agrármérnök)
Cím:
Effect of broth from meat of linseed-fed cattle on glucose-stimulated insulin release in healthy male volunteers / Bacs Zoltan, Szabo Katalin, Czegledi Levente, Nemeth Jozsef, Fraknoi Peter, Kovacs Peter, Javor Andras, Varga Balazs, Juhasz Bela, Szilvassy Zoltan
Dátum:
2019
ISSN:
1344-3941 1740-0929
Megjegyzések:
Polyunsaturated fatty acid consumption has been shown to improve insulin sensitivity. We studied if administration of broth with beef meat enriched with polyunsaturated fatty acids influenced glucose-stimulated insulin release in healthy male volunteers. Broth was made either from cattles undergone dietary supplementation with lightly bruised whole linseed in addition to feeding ad libitum on grass silage (test meal) or from those fed grass silage alone (control meal). Oral glucose tolerance tests (OGTT) were performed in patients after a 6-day period of eating 300 ml broth containing 100 g meat once a day in addition to their otherwise normal mixed nourishment. During OGTT, blood samples were taken for blood glucose level and plasma insulin immunoreactivity before and 15, 30, 60, 90, 120, and 180 min after the glucose load. Glucose-stimulated maximum increase in plasma insulin immunoreactivity was 42 ? 6.6 and 81 ? 7.4 mU/ml (p < 0.05) after the test and the control meals, respectively. However, both fasting and postload blood glucose levels were the same after either meal period. The results suggest an insulin-sensitizing effect of food produced from beef cattle maintained on linseed diet in healthy human volunteers.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Elméleti orvostudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
beef
fatty acid
flax
glucose
insulin
Megjelenés:
Animal Science Journal. - 90 : 6 (2019), p. 769-773. -
További szerzők:
Szabó Katalin (1989-) (táplálkozástudományi szakember)
Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Németh József (1954-) (vegyész, analitikus)
Fraknói Péter
Kovács Péter (1947-) (belgyógyász, kardiológus, klinikai farmakológus)
Jávor András (1952-) (agrármérnök)
Varga Balázs (1984-) (kísérletes farmakológus)
Juhász Béla (1978-) (kísérletes farmakológus)
Szilvássy Zoltán (1957-) (belgyógyász, farmakológus, klinikai farmakológus)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.2-15-2016-00062
GINOP
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v10.1.21-SNAPSHOT
© 2024
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.