Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM083694
Első szerző:Berki Alexandra Réka (orvos)
Cím:A rendszeres fizikai aktivitás immunológiai hatásainak vizsgálata = Investigation on the Immunological Effects of Regular Physical Activity / Berki Alexandra Réka, Arany Attila Csaba, Jámbor Ilona, Szabó Krisztina, Mile Marianna, Makra Gabriella, Csiki Zoltán, Balogh László, Papp Gábor
Dátum:2019
ISSN:2676-9506
Megjegyzések:Bevezetés: A fizikai aktivitás jelentősen befolyásolja az immunrendszer funkcióit, noha ezek a hatások nagyban függhetnek a terhelés típusától és annak mértékétől. A sporttevékenységek immunológiai hatásainak részleteiről az életkor függvényében azonban kevés adat áll rendelkezése. Célkitűzés: Célunk a perifériás limfociták széles spektrumának vizsgálata volt rendszeres sporttevékenységet követően időskorú személyek körében. Módszerek: A tanulmányunkba 60-75 év közötti, korábban rendszeresen testmozgást nem végző személyt (16 fő) vontunk be, akik a kutatásunk során funkcionális edzésprogramban vettek részt. Az életkori különbségek felmérése érdekében kontrollként fiatal versenysportolókat (8 fő), illetve rendszeres testmozgást nem végző egyetemistákat (26 fő) vontunk be. A laboratóriumi vizsgálatok során a perifériás NK, NKT sejtek, illetve T és B limfociták alcsoportjainak azonosítása sejtfelszíni és intracelluláris markerek jelölésével áramlási citométeren történt. Eredmények: A limfocita alcsoportok nem mutattak szignifikáns különbséget az élsportoló, illetve a nem sportoló egyetemisták kiindulási értékeinek vizsgálatánál. Azonban az időskorú személyeknél az NKT sejtek aránya alacsonyabb, míg a helper T / citotoxikus T sejtarány magasabb volt a fiatal személyek értékeihez képest. Az edzésprogramok végeztével a 60-75 év közötti személyeknél a naív B sejtek aránya csökkent, míg a switched memória B sejtek szintje emelkedett. A Th2 sejtek aránya emelkedett, míg az immunszuppresszív hatású CD4+CD127-CD25bright Treg sejtek aránya csökkent a rendszeres sportolás következményeként. Következtetés: Az edzésprogramot követően megfigyelt eltérések összességében az immunreaktivitás fokozódására és az immunrendszer erősödő válaszkészségére utalhatnak az idősebb korosztályban.
Tárgyszavak:Orvostudományok Sporttudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
immunrendszer
fizikai aktivitás
öregedés
Megjelenés:Stadium - Hungarian Journal of Sport Sciences. - 2 : 1 (2019), p. 1-15. -
További szerzők:Arany Attila Csaba (1998-) (gyógytornász) Jámbor Ilona (1985-) (orvosi biotechológus) Szabó Krisztina (1987-) (Molekuláris biológus) Mile Marianna (1977-) (gyógytornász) Makra Gabriella Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Balogh László (1976-) (sporttudomány) Papp Gábor (1984-) (belgyógyász)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00062
GINOP
ÚNKP-19-4-DE35
Egyéb
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1