Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM084742
Első szerző:Novák László (idegsebész)
Cím:A hypothalamushamartoma műtéti ellátása során szerzett tapasztalataink = Experiences of hypothalamic hamartoma surgeries / Novák László, Kiss Máté Tamás, Klekner Álmos, Nagy Andrea, Fedorcsák Imre, Bognár László
Dátum:2016
ISSN:0019-1442
Megjegyzések:Háttér és célkitűzés: A hypothalamushamartomák fokálisan megjelen©o, benignus fejl©odési rendellenességek, amelyek az esetek többségében gelasztikus epilepsziás rohamokkal járnak. Viselkedészavarokat, intelligenciacsökkenést, valamint pubertas praecox megjelenését is megfigyelhetjük. A kialakult tünetek mérséklésének leghatékonyabb módja a hamartoma és hypothalamus közötti kapcsolat megszüntetése direkt m©utéti beavatkozással. Retrospektív klinikai vizsgálatunk során elemeztük az egyes m©utéti kezelési eljárások indikációit, valamint eredményességét. Betegek és módszerek ? 1996 és 2014 között 10 hypothalamushamartoma ellátását végeztük el. Három betegen endoszkópasszisztált reszekciót hajtottunk végre, hat betegnél direkt m©utéti eltávolítás történt különböz©o feltárásokból, illetve egy beteget kezeltünk gamma-késsel. Eredmények ? A különböz©o epilepsziatípusokkal megjelen©o betegek mindegyikénél jelent©os rohamszámcsökkenést értünk el. A m©utéti eltávolítás hatékonyan állítja meg az extrém korán kezd©od©o pubertást is, de az elváltozás speciális lokalizációja magában hordozza az endokrinológiai nóvumok kialakulásának veszélyét. Megfigyeléseink alapján a pszichiátriai tünetek javulását a m©utét kevésbé hatékonyan befolyásolja. Konklúzió ? A m©utéti beavatkozás hatékony a kezdeti tünetek mérséklésében és nem járt mortalitással. Elemzéseink alapján egészségnyereség várható, de tünetmentesség nem érhet©o el minden esetben. Els©o beavatkozásként a m©utéti megoldás ajánlott, melynek típusát egyedi elbírálás alapján kell meghatározni.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
hypothalamushamartoma
gelasztikus epilepszia
sebészi kezelés
Megjelenés:Ideggyógyászati Szemle. - 69 : 5-6 (2016), p. E0032-E0041. -
További szerzők:Kiss Máté Tamás Klekner Álmos (1970-) (idegsebész) Nagy Andrea (1958-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Fedorcsák Imre Bognár László (1958-) (idegsebész, gyermekidegsebész)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2.A-11/ 1/KONV-2012-0025
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1