Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM086252
Első szerző:Fidrus Eszter (biotechnológus)
Cím:Az UVB sugárzást követő, CPD-kapcsolt folyamatok in vitro időfüggő vizsgálata / Fidrus Eszter, Boros Gábor, Hegedűs Csaba, Janka Eszter, Emri Gabriella, Karikó Katalin, Remenyik Éva
Dátum:2018
ISSN:0006-7768 2064-261X
Megjegyzések:Bevezetés: Az UVB sugárzás okozta CPD (ciklobután pirimidin dimer) DNS fotoléziók javítása eukarióta szervezetekben két úton lehetséges:a méhlepényes emlősökben még megtalálható NER (nukleotid excíziós repair) komplex, és az ennél jóval gyorsabb és hatékonyabb, de csak az előbbieknél alacsonyabb rendszertani kategóriákban megtalálható fotoreaktivációs mechanizmus segítségével. Utóbbi folyamat kulcsenzime a fotoliáz, melynek látható (fehér) fénnyel történő aktivációja (fotoreaktivációja) szükséges a keletkezett DNS mutációk javításához. Munkacsoportunkban korábban beállításra került HaCaT immortalizált humán keratinocita és NHEK (normál humán epidermális keratinocita) sejtvonal in vitro pseudouridin-módosított fotoliáz enzimet kódoló mRNS transzfekciója. Kimutattuk, hogy a módszer segítségével jelentősen növelhető a sejtkultúrában a túlélő sejtek aránya UVB besugárzást követően. Mivel a bejutatott fotoliáz enzim fotoreaktivációja, ezáltal a javítási folyamat elindítása az UVB besugárzás megtörténte után is lehetséges, a módszer alkalmasnak bizonyult a CPDfüggő folyamatok időfüggő vizsgálatára. Jelen vizsgálatunkban arra szerettünk volna választ kapni, hogy egy már megtörtént UV károsodás után lehetséges-e, és ha igen, mennyi idő áll rendelkezésre a sejtelhalás megelőzésére a keletkezett DNS léziók javításával. Klinikai szempontból ennek egy bőrt ért, már bekövetkezett UV-károsodás (pl. napégés) utólagos kezelése esetén lehet fontos szerepe. Célkitűzés: Munkánk során a HaCaT és normál humán keratinociták (NHEK) sejtek in vitro szintetizált CPD- fotoliáz mRNS transzfekciója, UVB irradiációja és fotoreaktivációja után a viabilitás meghatározására áramlási citometriát (apoptosis assay), a CPD léziók detektálására CPD-ELISA-t alkalmaztunk. Módszer: Kísérleteink során a HaCaT sejtek életképessége 20mJ/cm2 UVB irradiáció után 24 órával közel 90%-ban javítható volt, amennyiben az UV-okozta DNS léziók közvetlenül a besugárzás után javításra kerültek. 6 órával az irradiációt követő fotoreaktiváció esetén ez az arány körülbelül a felére csökkent. NHEK sejtvonalon 6 és 8 órával az UVB besugárzást követően is jelentős mértékben megakadályozható volt a sejtelhalás. A sejtekben található CPD-k mennyiségi meghatározása során a fotoreaktiváció minden esetben a kontroll (UVB besugárzás nélküli) sejtpopulációval megegyező szintre csökkentette a detektálható CPD léziók számát, abban az esetben is, ha ez a javítás a sejtek túlélését már nem befolyásolta. Eredmények: Eddigi eredményeink arra engednek következtetni, hogy az UVB sugárzás által kiváltott sejtelhalás még legalább 6 órával a károsodás megtörténte után visszafordítható, az általa kiváltott CPD-k eltávolításával. Később az apoptosis a kiváltó ok (DNS károsodás) megszűnte után is végbemegy, ezután már nem lehetséges beavatkozni a folyamatba.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Megjelenés:Bőrgyógyászati és venerológiai szemle. - 94 : 6 (2018), p. 288. -
További szerzők:Boros Gábor (1980-) (biokémikus, molekuláris biológus) Hegedűs Csaba (1988-) (molekuláris biológus) Janka Eszter Anna (1989-) (bőrgyógyász, népegészségügyi szakember) Emri Gabriella (1972-) (bőrgyógyász, allergológus, onkológus) Karikó Katalin (1955-) (biológus, biokémikus) Remenyik Éva (1956-) (bőrgyógyász)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
GINOP
K120206
OTKA
K120206
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1