Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM087802
Első szerző:Asadollahi, Mojtaba
Cím:Magyarországi Botrytis cinerea izolátumok citokróm b génjének diverzitása / Mojtaba Asadollahi, Fekete Éva, Fekete Erzsébet, Karaffa Levente, Irinyi László, Sándor Erzsébet
Dátum:2010
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A citokróm b az eukarióták mitokondriumának belső membránjában található III. légzési komplex része, a kódoló gén (CYTB) pedig a mitokondriális genomban található. A QoI csoportba tartozó fungicidek a Qo (külső kinol-oxidációs) helyhez kötődve gátolják a III. légzési komplexet, és így a mitokondriális légzést. A QoI fungicideket (köztük az azoxystrobint) bevezetésük óta széles körben használják, mivel hatékonyak számos, gazdaságilag jelentős növényt megbetegítő gomba, köztük a szürkerothadás kórokozója ellen. A QoI hatású szerekkel szembeni rezisztencia elsősorban a citokróm b fungicid kötő helyén kialakuló változásokhoz köthető. A szürkerothadás elleni védekezésben jelentős szerepet kapnak a különböző kemikáliák, ezért a hatékony védekezés megtervezéséhez elengedhetetlen a kórokozó populáció reisztenciájában szerepet játszó gének diverzitásának megismerése. Munkánk során különböző gazdanövényekről 2008-2009 években gyűjtött magyarországi B. cinerea egyspórás izolátumokat vizsgáltunk. A minták csaknem felében kimutatható volt a egy nagy intron jelenléte a CYTB génben, melyet PCR fragment analízis segítségével határoztunk meg. A CYTB specifikus PCR reakciója, valamint a CYTB fragmentum szekvencia vizsgálata alapján az izolátumok egy részénél kimutatható volt a 143. helyen a G143A kodoncserét okozó, és azoxystrobin rezisztenciát okozó pontmutáció. Hazánkban is számolnunk kell tehát is az azoxystrobinnal szemben rezisztens B. cinerea populációk jelenlétével. A magyarországi B. cinerea izolátumok mitokondriális genomjában található CYTB viszonylag kevés minta vizsgálata alapján is nagyfokú diverzitást mutatott, hasonlóan a korábban vizsgált sejtmagban kódolódó szekvenciákhoz, ami a QoI hatású fungicidek körültekintő felhasználására int.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Botrytis cinerea
citoktóm b
QoI rezisztencia
cytochrome b
QoI resistance
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 39 (2010), p. 18-21. -
További szerzők:Fekete Éva (1981-) (molekuláris biológus) Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár) Karaffa Levente (1971-) (biotechnológus, egyetemi tanár) Irinyi László (1980-) (biológus) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:NKTH; A2-2006-0017
Egyéb
BO/00519/09/8
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1