Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM092607
Első szerző:Tamás János (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Integrált városi hidrológiai modell módszertani alapjai vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés támogatásához / Tamás János, Budayné Bódi Erika, Gálya Bernadett, Szabó Andrea, Fehér János, Nagy Attila
Dátum:2020
ISSN:0018-1323
Megjegyzések:Az édesvíz az emberiség alapvető igénye, megléte fontos tényező a városok kialakulásában és fennmaradásában. A települések is jellemzően víztestek mellett alakultak ki. Kérdés, hogy a klímaváltozás idején, az amúgy is folytonos fejlődésben lévő települések, miként képesek vízgazdálkodási szempontból is alkalmazkodni a változó hidrológiai-éghajlati körülményekhez. Városi vízmérleg modellezéssel megismerhető a városi vízkészletek mértéke és dinamikája. A témában végzett kutatásaink során megvalósított modellezés fő célja volt a városi hidrológiai ciklus egyik elemének, a felszíni lefolyást befolyásoló térbeli jellegű tényezők vizsgálata, amit GIS eszközökkel végeztünk Debrecen városra. A kutatás módszertani alapja a vízháztartási összefüggés, melynek fókuszában a városi területen történő felszíni lefolyás-beszivárgás becslés térinformatikai alapú módszertani fejlesztése állt. Többszempontú döntési rendszer (Multicriteria Evaluation (MCE)) mintájára egységes hidrológiai modellbe integráltunk több hidrológiai tényezőt, úgymint a csapadékot, az evapotranszspirációt, az összegyülekezést, a beszivárgást és a felszíni vízfolyás hálózatot. Jelen cikkben a módszertani rész fejlesztését kívánjuk bemutatni, különös tekintettel a távérzékelt és egyéb térinformatikai adatok felhasználhatóságára.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Integrált vízgazdálkodás
városi hidrológia
lefolyás-beszivárgás becslés
GIS
Megjelenés:Hidrológiai közlöny. - 100 : 3 (2020), p. 56-63. -
További szerzők:Bódi Erika (1989-) (geológus, geográfus) Gálya Bernadett (1987-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Szabó Andrea (1994-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Fehér János (1952-) (hidrológus) Nagy Attila (1982-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP 4.2.4. A/2-11-1-2012-0001
TÁMOP
EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1