Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM093119
035-os BibID:(Scopus)85104696579
Első szerző:Nagy Vivien (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök; élelmiszermérnök)
Cím:A sörtörköly, mint söripari melléktermék sütőiparban történő alkalmazása / Nagy Vivien, Diósi Gerda
Dátum:2021
ISSN:2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:Az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítása napjaink egyik fontos környezetvédelmi és gazdasági feladata. Az élelmiszeripari termelés során keletkező melléktermékeket jellemzően takarmányozási célokra hasznosítják, de ezek az anyagok számos esetben az emberi élelmiszerek gyártása során is hasznosíthatók lehetnek. A sörgyártás során visszamaradt törköly kedvező beltartalmi paraméterekkel rendelkező, alacsony cukor-, magas rost- és fehérjetartalmú melléktermék. Kísérleteink irányvonala a sörtörköly élelmiszeriparba történő visszavezetése, az innováció és fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a Magyar Élelmiszerkönyvben megfogalmazott és szabályozott, közforgalomban kapható sütőipari (sós tallér/ostya) termékekben való hasznosíthatósága volt. A sörtörköly növényi fehérjékből és rostokból áll (inaktív maláta), amely sütőipari termékek készítésénél az összetételi jellemzők javulását eredményezheti. Kutatásunk során sörtörköllyel dúsított tallérokat készítettünk, amelyek kedvező paraméterei közül kiemelendő a magas élelmirost-tartalom, amely hozzájárulhat a fogyasztók egészségtudatos táplálkozásának megvalósításához. Az élelmirostban gazdag táplálkozás, megfelelő mennyiségű testmozgással kombinálva csökkentheti egyes betegségek (pl. daganatos, szív- és érrendszeri megbetegedések) kialakulásának kockázatát.
Nagy Vivien (1994-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök; élelmiszermérnök): Using brewer's spent grain as a byproduct of the brewing industry in the bakery industry
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
sörtörköly
inaktív maláta
melléktermék
fenntarthatóság
rost
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 1 (2021), p. 3327-3338. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
   Lásd még:
Egyéb kapcsolat (1)
Borító:
Rekordok letöltése1