Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM095471
Első szerző:Szőke Lóránt (okleveles növényorvos, mezőgazdasági mérnök)
Cím:Hormonkezelések hatása a golyvásüszög fertőzés tüneteinek mérséklésére / Szőke Lóránt, Kovács Gabriella, Biró Györgyi, Rácz Dalma, Radócz László, Takácsné Hájos Mária, Kovács Béla, Tóth Brigitta
Dátum:2021
ISSN:0546-8191
Megjegyzések:Kutatásunkban a golyvásüszög (Ustilago maydis) fertőzés hatását vizsgáltuk a kukorica (Zea mays cv. Armagnac) növényfiziológiai, morfológiai paramétereire. Mivel a kórokozó ellen jelenleg nincs rezisztens hibrid hazánkban, ezért a vizsgálatok hozzájárulhatnak a növények ellenálló-képességének tanulmányozásához, megfigyeléséhez. A kísérleteket üvegházi körülmények között állítottuk be. A növényeket tőzegben neveltük, a megfelelő vízellátottságot öntözéssel biztosítottuk. A mintavétel a fertőzést követő 7. és 11. napokon történt. A fertőzésre a növények 4-5 leveles állapotában került sor, növényenként 2 ml fertőző anyagot (spóra szuszpenziót) injektáltunk. Ezen felül növényi hormonokkal is kezeltük a növényeket (1 ml/növény) a fertőzéssel egy időpontban, vizsgálva ezek lehetséges szerepét a kórokozó elleni védelemben. A relatív klorofilltartalom, a fotoszintetikus pigmentek (klorofill-a, klorofill-b és karotinoidok) mennyiségének, illetve a lipidperoxidáció mértékének elemzésekor, egyértelműen látszott, hogy a hormon kezelések mérsékelték a kórokozó negatív hatását. A morfológiai vizsgálatoknál is hasonló eredményt kaptunk. Itt kiemelendő, hogy a növények száraztömegének elemzésekor a kórokozó növényi produktivitás-gátló hatása jobban érvényesült 11 nappal a fertőzést követően, a hormonális kezelések esetében. Jelen kutatás hozzájárulhat a golyvásüszög (Ustilago maydis) kórokozó patogenitási (növényt megbetegítő) képességének elemzéséhez, illetve a növényi hormonoknak a természetes növényi védekezésben betöltött, lehetséges szerepének tisztázásához, valamint a gyakorlatban történő alkalmazásuk lehetőségeihez.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
növényi hormonok
morfológiai vizsgálatok
lipidperoxidáció
klorofilltartalom
Ustilago maydis
Megjelenés:Növénytermelés. - 70 : 2 (2021), p. 21-42. -
További szerzők:Kovács Gabriella Enikő (1984-) (agrármérnök) Biró Györgyi (1986-) (molekuláris biológus) Rácz Dalma (1993-) (okleveles növényorvos) Radócz László (1965-) (növényvédő agrármérnök) Takácsné Hájos Mária (1961-) (kertészmérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Tóth Brigitta (1984-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:2020-4.1.1-TKP2020
FIKP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1