Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM099089
Első szerző:Csathó András István
Cím:A hazánkban előforduló és az ismertebb külföldi hangyafajok magyar nevei / Csathó András István, Gallé László, Lőrinczi Gábor, Tartally András, Báthori Ferenc, Kovács Éva, Maák István, Markó Bálint, Módra Gábor, Nagy Csaba, Somogyi Anna Ágnes, Csősz Sándor
Dátum:2021
ISSN:0002-5658
Megjegyzések:A hangyák (Hymenoptera: Formicidae) a fajszámuk, az egyedszámuk, a fejlett társas visel-kedésük és az ökológiai hatásuk tekintetében egyaránt kiemelkedő jelentőségű rovarcsoport. Gyakori-ságuk és társas szerveződésük okán a szakma és a laikus közönség tagjai gyakorta említik őket, akár nemzetség- vagy faji szinten. Ennek ellenére a hangyáknak a mai napig nem készült letisztult magyar névjegyzéke. A fajok, nemzetségek elnevezései gyakran esetlegesek voltak, még a hazánkban előfor-duló fajok jelentős része sem rendelkezett magyar névvel. Munkánk célja egy egységesen használha-tó, korszerű, ugyanakkor a hagyományos neveket is a lehetőségekhez mérten ? legalább valamely részletében ? megtartó, szakmai és nyelvi szempontból egyaránt megfelelő névjegyzék elkészítése volt. A hazai hangyafajok tekintetében a jegyzékünk teljességre törekvő (126 faj). A külföldi fajok (238 faj) esetében tanulmányunk a magyar nyelvű tudományos és ismeretterjesztő közleményekben leginkább megjelenő, nevezetesebb, jellegzetesebb fajokat tartalmazza, továbbá a hobbihangyatartók által gyakrabban tartott fajok neveit is feltüntettük. Kitértünk néhány nevezetesebb fosszilis hangya-fajra és -csoportra is (10 faj). A fajokon túl a magasabb rendszertani egységek ? családsorozat (superfamilia), család (familia), alcsalád (subfamilia), tribusz (tribus), nemzetség (genus), és néhány helyen alnemzetség (subgenus) ? esetében is tartalmazza az egyes csoportok tudományos neveit, és azok javasolt magyar megfelelőit. Munkánk során kísérletet tettünk minden hangyafaj és a hangyafé-lék családjába tartozó magasabb rendű rendszertani egység esetében a tudományos és az ismeretter-jesztő közleményekben megjelent magyar szaknyelvi megnevezések minél teljesebb körű összegyűj-tésére is, tanulmányunk egyúttal ezt a teljességre törekvő névgyűjteményt is tartalmazza.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
hártyásszárnyúak
Hymenoptera
magyar nevezéktan
névjegyzék
szaknyelv
Megjelenés:Állattani Közlemények. - 106 : 1-2 (2021), p. 47-102. -
További szerzők:Gallé László Lőrinczi Gábor Tartally András (1975-) (biológus) Báthori Ferenc (1988-) (biológus) Kovács Éva Maák István Elek Markó Bálint Módra Gábor Nagy Csaba Somogyi Anna Ágnes (1988-) (biológus) Csősz Sándor (1971-) (Biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1