Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM102715
Első szerző:Kiss Nikolett Éva (Környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Broiler csirketenyésztés környezeti terhelésének meghatározása / Kiss Nikolett Éva, Tamás János, Nagy Attila
Dátum:2022
Megjegyzések:Az intenzív broiler csirketenyésztés életciklus-értékelését már több kutató is elvégezte, ám magyarországi és közép-kelet-európai viszonylatban még nem állnak rendelkezésre adatok. Jelen kutatás során egy magyarországi broiler csirketenyésztő telep környezeti terhelése volt vizsgálva, életciklus-értékelés (life cycle assessment, LCA) módszertanát alkalmazva. Az LCA-t egy termék teljes életpályája során fellépő környezeti hatásainak számszerűsítésére és a termelés során fellépő kritikus pontok feltérképezésére használják az input és output anyag- és energiaáramok meghatározásával. Az elemzésbe 11 hatáskategória lett bevonva (elemek abiotikus kimerülési potenciálja (ADPe), fosszilis tüzelőanyagok abiotikus kimerülési potenciálja (ADPf), savasodási potenciál (AP), eutrofizációs potenciál (EP), globális felmelegedési potenciál (GWP), ózónlebontó potenciál (ODP), fotokémiai oxidációs potenciál (POP), humán toxicitási potenciál (HTP), édesvízi ökotoxicitási potenciál (FAETP), tengervízi ökotoxicitási potenciál (MAETP) és szárazföldi ökotoxicitási potenciál (TETP)). A tenyésztés során fellépő kritikus pontok öt nagyobb csoportba lettek sorolva, ezek a takarmányozással kapcsolatos folyamatok, a szállítási folyamatok, a földgázfogyasztás, az elektromos áramfogyasztás, végül az egyéb, istállóban végbemenő folyamatok voltak. Az eredmények alapján a 11-ből nyolc hatáskategória esetében (ADPe, AP, EP, GWP, POP, FAETP, HTP, TETP) a környezetterheléshez egyértelműen a takarmányozás és az ahhoz kapcsolódó folyamatok járultak hozzá. A takarmányozási folyamatok hozzájárulása a fent említett nyolc hatáskategóriából ötnél (AP, EP, POP, FAETP és TETP) 80% feletti volt. Az ADPf hatáskategóriánál a fő hozzájáruló tevékenység a földgázfogyasztás volt (51,55%), míg az ODP-nél a szállítási folyamatok (26,84%) és a földgázfogyasztás (26,05%) voltak. A MAETP hatáskategória esetében a takarmányozási folyamatok hozzájárulása kevesebb, mint 1%-kal maradt el az elektromos áramfogyasztástól. Előbbinél a környezeti terheléshez történő hozzájárulás aránya 31,56% volt, míg utóbbinál 32,11%. Az életciklus-értékelés során nyert információk döntéstámogató eszközként szolgálhatnak, információt nyújtva a fejlődéshez, modernizáláshoz és a fenntarthatóbb rendszerek kiépítéséhez, csökkentve ezáltal az egyes szektorok környezeti terhelését.
ISBN:978-615-6032-50-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Műszaki tudomány az észak-kelet magyarországi régióban 2022 : konferencia előadások kivonatai / szerk. Kocsis Imre, Dezső Gergely. - p. 51. -
További szerzők:Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Nagy Attila (1982-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:RRF-2.3.1-21-2022-00008
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1