Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM103575
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:A MALDI-TOF MS technika alkalmazási lehetőségei a rutin klinikai mikrobiológiában / Hanuferné Horváth Brigitta, Újváriné Siket Adrienn, Micsinai Adrienn
Dátum:2022
Megjegyzések:Az antimikrobális szerek használata, több szempontból is forradalmasította az orvostudományt, azonban alkalmazásukat évtizedek óta kíséri az antibiotikum rezisztens baktériumok megjelenése, melyek globális egészségügyi problémát okoznak. Az antibiotikum rezisztens kórokozók közül, a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzések incidenciája változatosan alakul a különböző országokban, azonban Európában még mindig az egyik leggyakoribb oka a súlyos bakteriális fertőzéseknek és a terápiás lehetőségek is egyre korlátozottabbak. A nozokómiális járványok és fertőzések megelőzésében és hatékony kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszik a patogén fajok gyors és pontos azonosítása. A mátrix-asszisztált lézer deszorpciós, ionizációs, repülési idő mérésén alapuló tömegspektrometria (MALDI-TOF MS) egy új diagnosztikai lehetőséget nyújt a mikrobiológiában, mely a vizsgált minta makromolekuláiról és fehérjeprofiljáról szolgáltat információt, mely egyfelől a taxonómiai pozíció meghatározásának alapja, másfelől az antibiotikum rezisztencia feltérképezésének kiindulási pontja is.A MALDI-TOF MS technika előnyeinek és hátrányainak feltárása a rutin klinikai diagnosztika területén, kitérve a leggyakoribb nozokómiális infekciókat okozó patogén fajok azonosítására és az antibiotikum rezisztencia feltérképezésére. Korábbi tanulmányok eredményeinek elemzése és összevetése a MALDI-TOF MS technika klinikai alkalmazhatóságának vizsgálata érdekében.A MALDI-TOF MS technika a fehérjeelemzés egyik hatékony módszere, mely alkalmas a patogén fajok gyors és pontos azonosítására. Egyes fajokban a specifikus biomarkerek detektálása lehetővé teszi az antibiotikum rezisztencia meghatározását is, ezáltal a klasszikus mikrobiológiai vizsgálatokhoz viszonyítva akár 24 órával is leredukálható a diagnosztikai idő. Az automatizált fehérjeelemzés, a járványtani vizsgálatok potenciális eszközévé válhat, mely DUPress 51 kedvező hatással lenne a közegészségügyre, azonban a megbízható és pontos identifikációhoz elengedhetetlen a szoftver adatbázisának folyamatos frissítése és bővítése.
ISBN:978-963-615-032-7
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok könyvfejezet
könyvrészlet
nozokómiális infekció
patogén mikrobák
antibiotikum rezisztencia
MALDI-TOF MS technika
diagnosztika
klinikai mikrobiológia
Megjelenés:Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz / szerk. Rusinné Fedor Anita. - p. 50-63. -
További szerzők:Ujváriné Siket Adrienn (1975-) (diplomás ápoló, pedagógia) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1