Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM105469
Első szerző:Hevesi Judit (fogorvos)
Cím:Retineált fogak kezelési lehetőségei / Hevesi Judit, Berecz Éva, Hamid Leila, Ládi Eszter, Török Judit, Vitályos Géza
Dátum:2022
Megjegyzések:Bevezetés: A felső szemfogak mind esztétikailag, mind funkcionálisan is meghatározóak. A felső szemfogak előtörési zavarainak előfordulási gyakorisága 1-4% közé tehető. Ez a második leggyakrabban érintett fog e tekintetben. A kaukázusi populációban leginkább palatinális helyzetűek. A nők esetében 2x gyakrabban fordul elő ez a rendellenesség. 9-11 éves kor között az előtörőben lévő felső szemfog csírahelyzetének meghatározása szükséges. Amennyiben vesztibulárisan nem tapintható a csíra, úgy az esetek 7-10 százalékában a klinikai vizsgálatot ki kell egészíteni valamilyen képalkotó vizsgálattal is. Az érintett szemfogak körülbelül 50 %-a a szomszédos fogak gyökérreszorpcióját okozza. A reszorpció súlyosságának kimutatására remek lehetőséget ad a CBCT felvétel készítése. A szomszédos fogak gyökerén előforduló reszorpció leggyakrabban 11-12 éves kor között jelentkezik. Anyag és módszertan: Előadásomban a szemfogak előtörési zavarairól szeretnék beszámolni, annak előfordulási gyakoriságáról, etiológiájáról, diagnosztikájáról és kezelési lehetőségeiről néhány eset kapcsán. Eredmények: Az impaktálódott szemfogak korai diagnózisa nagyon fontos. Azokban az esetekben, mikor a szemfogak palatinálisan helyezkednek el és nincs gyökérreszorpció, a tejszemfog és esetleg az első tejmoláris extrakciója módosíthatja az előtörési irányt. Amennyiben a maradó szemfog pozíciója 1 éven belül nem kezd normalizálódni, úgy fogszabályozó szakrendelésre szükséges utalni a pácienst. Ez gyakran a szemfogak sebészi feltárásával és fogszabályozó kezelésével jár. Következtetés: A szemfog előtörési zavar orthodonciai kezelésre szorul. Az időben észlelt eltérés lehetővé teszi a legoptimálisabb kezelési lehetőséget a páciens számára.
ISBN:978-963-490-425-0
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXII. Debreceni Fogászati Napok / [kiad. a] Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar. - p. 13. -
További szerzők:Berecz Éva Hamid Leila Ládi Eszter Török Judit (1973-) (egyetemi tanársegéd, fogszakorvos) Vitályos Géza (1970-) (egyetemi tanársegéd, fogszakorvos)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1