Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM105794
035-os BibID:(Scopus)85134688249
Első szerző:Molnár V. Attila (biológus, botanikus)
Cím:Nyárfaültetvények orchideái - irodalmi áttekintés / Molnár V. Attila, Süveges Kristóf, Fekete Réka, Archaux Fréderic, Chevalier Richard, Takács Attila
Dátum:2022
ISSN:1219-9672 2064-4507
Megjegyzések:A fatermesztési célú nyárfaültetvényekben 26 orchideafaj és 2 hibrid előfordulásáról 13 európai országból állnak rendelkezésre irodalmi adatok. További 4 faj előfordulását 3 ország nyárfaültetvényeiben a világhálón található források igazolják. Az ültetett nyárasok leggyakoribb kosborféléi a rizómás, részleges mikoheterotróf Cephalanthera- és Epipactis-fajok közül kerülnek ki. Jelentőségüket fokozza, hogy egyes, viszonylag szűk elterjedésű fajok (Epipactis bugacensis, E. campeadorii, E. fibri, E. tallosii, E. zaupolensis) ismert állományainak nagy része nyárültetvényekben él és valószínűleg további országokban és más orchideafajok számára is élőhelyet jelentenek. Az eddigi tanulmányok legtöbbször egyetlen vagy csupán néhány ültetvényből történő florisztikai adatközlésre szorítkoznak. Hosszabb távú megfigyelések csak Lengyelországból, W. Adamowski munkáinak köszönhetően állnak rendelkezésre, ezek alapján az állományok évtizedekig fennmaradhatnak, sőt dinamikusan növekedhetnek. Az orchidea-állományok egyedszáma egyes esetekben több ezer, vagy akár százezer példánynál is több lehet. Az orchideák legkorábban (4?)7?8 éves ültetvényekben jelenhetnek meg. Az eddigi vizsgálatok alapján igen keveset tudunk arról, hogy a nyárfaültetvények művelése, szerkezete, talajviszonyai, illetve az ültetett nyárfa fajták hogyan befolyásolják az orchideák megjelenését. A nyárak és az orchideák mikorrhiza-kapcsolatai kulcsszerepet játszhatnak a folyamatban, de a rendelkezésre álló ismeretek igen hiányosak. Alig ismert továbbá, hogy az ültetvények gazdasági hasznosítása és az orchidea állományok hosszabb távú fenntartása hogyan egyeztethető össze.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
anthropogenic habitats
apophytism
grey literature
Orchidaceae
Plantation forestry
Populus x canadensis
secondary habitats
Megjelenés:Kitaibelia. - 27 : 1 (2022), p. 102-117. -
További szerzők:Süveges Kristóf (1994-) Fekete Réka (1993-) (biológus) Archaux, Fréderic Chevalier, Richard Takács Attila (1989-) (biológus, botanikus)
Pályázati támogatás:K-132573
OTKA
PD-137828
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1