Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM106351
Első szerző:Gyulai Anikó (védőnő)
Cím:A népegészségügyi célú méhnyakszűrésben résztvevő védőnők szakmai attitűdjének vizsgálata / Gyulai Anikó, Takács Péter, Sárváry Andrea, Moravcsikné Kornyicki Ágota, Árváné Egri Csilla, Csire Tamás Béla, Kósa Zsigmond János
Dátum:2022
ISSN:2939-5704 2939-595X
Megjegyzések:A közelmúltban a védőnők nővédelmi feladatai a népegészségügyi célú méhnyakszűréssel egészültek ki. A vizsgálatunk célja, hogy a méhnyakszűrésre történő felkészítő képzésben részt vett védőnők körében feltárja a szolgáltatással kapcsolatos szakmai attitűdjét, véleményét. Kérdőíves adatfelvétel történt a képzésben részt vett védőnők körében (n=485). A leíró statisztikai elemzéseket követően faktoranalízist végeztünk, két mintás t próba, Mann Whitney próba, lineáris és bináris regressziós modell alkalmazásával. Vizsgáltuk az adatfelvétel idején szűrő (n=98) és a korábban szűrő (n=100) védőnők szakmai attitűdjének különbségeit, valamint a szűréssel kapcsolatos pozitív tapasztalatokat meghatározó tényezőket. Lineáris regressziós modell alkalmazásával vizsgálva azt tapasztaltuk, hogy a motivációs (külső és belső) faktorok (mindkettő: p<0,01) és a szűrésben résztvevő szereplők, mint támogató faktor (p=0,006) pozitívan befolyásolják a védőnők szűréssel kapcsolatos tapasztalatait, míg a szűrési tevékenység alacsony anyagi és erkölcsi megbecsültsége szignifikánsan (p=0,003) csökkenti azt. A védőnők részvétele a szűrésben elengedhetetlen feltétele a program sikeres végrehajtásának, melyhez szükséges az új kompetencia megbecsülésének, elismertségének a növelése.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Aranypajzs. - 1 : 2 (2022), p. 6-23. -
További szerzők:Takács Péter (1966-) (informatikus) Sárváry Andrea (1967-) (pszichológus) Moravcsik-Kornyicki Ágota (1986-) (védőnő) Árváné Egri Csilla Csire Tamás Béla Kósa Zsigmond (1953-) (orvos)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1