Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM112026
Első szerző:Nagy Antal (biológus)
Cím:Az egyenesszárnyú (Orthoptera) fauna védelmének élőhelyekhez kötődő prioritásainak kijelölése az Aggteleki Nemzeti Parkban / Nagy Antal, Rácz István András, Arnóczkyné Jakab Dóra, Szanyi Szabolcs
Dátum:2023
Megjegyzések:Az Aggteleki Nemzeti Parkban végzett intenzív orthopterológiai vizsgálatok már 2007-ben lehetővé tették a fauna védelmi prioritásainak meghatározását. Az ekkor végzett hiányelemzés alapján a vizsgálatok tovább folytak és az új adatok lehetővé tették a faunavédelem prioritásainak felülvizsgálatát. Munkánkban az egyenesszárnyúak védelmének területi prioritásait vizsgáltuk a 2022-ig összegyűlt Orthoptera elterjedési adatok alapján. A vizsgálat 69 faj 98 lokalitáshoz kötődő 9755 adatrekordja alapján történt, amiből 2970 a 2006 óta eltelt időszakban került begyűjtésre. A korábbi területválasztási módszereken túl az egyes lelőhelyek természeti értékét egy újonnan bevezetett mutató, a Grasshopper Conservation Index (GCI) alapján is értékeltük. A terület legértékesebb élőhelyit a Jósvafő és Aggtelek feletti fennsíkon és a Jósvafői Szőlő-hegyen sikerült kijelölni.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
egyenesszárnyú
Orthoptera
mintavétel
prioritás
Aggtelek
faunavédelem
gci
Grasshopper Conservation Index
Jósvafő
Megjelenés:III. Debreceni Alkalmazott Rovartani Konferencia (online) : Absztrakt kötet / szerk. Nagy Antal, Szanyi Szabolcs. - p. 20.
További szerzők:Rácz István András (1949-) (biológus) Arnóczkyné Jakab Dóra (1993-) (természetvédelmi mérnök) Szanyi Szabolcs (1988-) (biológus, ökológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1