Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM115089
035-os BibID:
(Scopus)85118481114 (WoS)000718949200002 (cikkazonosító)112762
Első szerző:
Soós Áron (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:
Element composition of propolis tinctures prepared from Hungarian raw propolis / Áron Soós, Éva Bódi, Szilvia Várallyay, Szabolcs Molnár, Béla Kovács
Dátum:
2022
ISSN:
0023-6438
Megjegyzések:
Although the element composition of raw propolis gets more and more attention, their products, like tincture are barely analyzed. In this study the element content of tinctures prepared by 80% (v/v) ethanol is measured parallel to the initial raw propolis. Most of the essential elements had relatively high transfer coefficients to the tincture in the range of 14.2?67.3% by median. In contrast, most of the potentially toxic elements (Al, Ba, Cd, Cs, Sr, V) had transferred at a rate usually below 10%. Transfer coefficients of Ni and Cr were the highest: 7.02?62.6% and 1.20?30.4%, respectively. When considering the consumption of tinctures, potentially toxic elements are taken into the body in just a nanogram per day magnitude or less. The quantity of bioactive compounds in tincture are higher in several orders of magnitude, than potentially toxic elements. Nevertheless, raw propolis containing a high concentration of potentially toxic elements, especially Ni and Cr, is to be avoided. The transfer coefficient was applied for the prediction of the mineral composition in raw propolis due to the mineral content of tincture. Generally, even an overestimation by two or an equal level of underestimation should be expected, even if the same extraction process was used.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Element analysis
Propolis
Tincture
Extraction
Transfer coefficient
Megjelenés:
Lwt-Food Science And Technology. - 154 (2022), p.1-8.-
További szerzők:
Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Várallyay Szilvia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Molnár Szabolcs (1978-) (élelmiszermérnök)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.