Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM115961
Első szerző:Kocsis István Attila
Cím:Akác (Robinia pseudoacacia) mesterséges felújításának vizsgálata határtermőhelyen a Dél-Nyírségben / Kocsis István Attila, Kincses Sándorné, László Zoltán, Sándor Zsolt, Tállai Magdolna
Dátum:2023
Megjegyzések:A Dél-Nyírségben, Magyarország második legnagyobb homokhátságának déli szegletében történő fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) mesterséges erdőfelújítás sikerességét vizsgáltuk a talajtényezők és a növekedési erély kapcsolata alapján (2023). Szabadföldi kisparcellás kísérletben talajjavító beavatkozásokat hajtottunk végre (műtrágya, szervestrágya, szennyvíziszap komposzt, magas huminsav tartalmú dudarit készítmény, gyapjú pellet és talaj- baktériumtrágya kijuttatásával). A kezeléseket követően talajkémiai vizsgálatokat végeztünk, illetve június és augusztus hónapokban növény magassági növekedést mértünk. A kapott adatokat statisztikai módszerekkel elemeztük. A vizsgálati eredmények rámutatnak, hogy az akáccsemeték magassági növekedését az erdőfelújítás talaja időben fokozódó mértékben befolyásolja. A növényfejlődés kezdetén, júniusban a magassági adatok még nem jeleztek összefüggést a talajjavítási beavatkozások hatásaival. Az augusztusi magassági értékekkel a vizsgált talajtényezők azonban már közepes kapcsolatban állnak, mely tényező különösen fontos lehet a facsemeték túlélése és fejlődése szempontjából, főként az év legmelegebb és időnként rendkívül aszályos időszakában.
Tárgyszavak:Agrártudományok Erdészeti és vadgazdálkodási tudományok tanulmány, értekezés
könyvrészlet
erdőfelújítás
akác
Nyírség
humuszos homok
tápanyag-utánpótlás
Megjelenés:Alföldi Erdőkért Egyesület Kutatói Napja : Tudományos eredmények a gyakorlatban. - - (2023), p. 63-72. -
További szerzők:Kincses Sándorné (1964-) (agrokémia) László Zoltán (1977-) (agrármérnök) Sándor Zsolt (1977-) (agrármérnök, mérnöktanár) Tállai Magdolna (1982-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-43
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1