Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:bibEBI00024424
035-os BibID:BIBFORM042335
Első szerző:Vér Csilla (neurológus)
Cím:Saját fejlesztésű mozgásérzékelővel szerzett tapasztalataink / Vér Csilla, Hofgárt Gergely, Szima Gábor, Kovács Gábor, Nyisztor Zoltán, Kardos László, Csiba László
Dátum:2013
ISSN:0019-1442
Megjegyzések:Bevezetés: A neurológiában napi feladat a pareticus betegek állapotváltozásának objektív vizsgálata. Munkánk célja, hogy olyan triaxiális gyorsulásmérő eszközt fejlesszünk és teszteljünk, mely lehetővé teszi a betegek állapotának objektív felmérését. Célunk volt a készülék validálása is. Betegek és módszerek: Tizenhét, enyhe és súlyos felsővégtagi hemiparesisben szenvedő, akut ischaemiás és vérzéses stroke-beteget és 22 kontrollt vizsgáltunk. Mindkét felsővégtagra distalisan rögzítettük a készüléket, amely 24 órán át mérte a mozgásmennyiséget (m/s2). A készülék által mért adatokat összevetettük validált nemzetközi skálák pontszámaival (National Institute of Health Stroke Scale, EuropeanStroke Scale). A mozgásérzékelő készüléket poliszomnográfelektromiográfos érzékelőjével validáltuk. Eredmények: A kontrollcsoportban enyhe a különbség a domináns és nem domináns felső végtag mozgásintenzitása között. A domináns felső végtag mozgásmennyisége nagyobb. A kontrollok felső végtagjainak mozgásmennyisége szignifikánsan nagyobb, mint a stroke-betegeké. Minél magasabb a National Institute of Health Stroke Scale-en elért pontszám, annál kisebb a mozgásintenzitás. Összefüggés volt a betegek tudatállapota és a mozgásintenzitás között. A betegek rosszabb tudatállapotának kisebb mozgásintenzitása következménye mindkét felső végtagon. Az egyidejű poliszomnográfos mérés validálta készülékünk adatait. Következtetés: Az általunk kifejlesztett és tesztelt készülék alkalmas a pareticus és ép felső végtagok mozgásmennyisége különbségeinek mérésére és alkalmasnak bizonyult objektív adatok gyűjtésére a betegek aktuális állapotáról.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
stroke
hemiparesis
Egészség- és Környezettudomány
gyorsulásmérő
validálás
Megjelenés:Ideggyógyászati Szemle. - 66 : 1-2 (2013), p. 29-34. -
További szerzők:Hofgárt Gergely (1984-) (neurológus) Szima Gábor Kovács Gábor (orvos) Nyisztor Zoltán Kardos László (1970-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Csiba László (1952-) (neurológus, pszichiáter)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
Vascularis rizikó- és stroke betegek vizsgálata
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1