CCL

Összesen 7 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM072930
Első szerző:Béri Béla (agrármérnök)
Cím:Analysis of the fatty acid pattern of milk from current and rare cattle breeds / B. Béri, Éva Varga-Visi, K. Lóki, Zs. Csapó-Kiss, Á. Süli, R. Salamon, J. Csapó
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Six different dairy breeds kept under the same farm and fedunder the same conditions were evaluated with respect to the fat content and the fatty acid composition of their milk drawn on the 3-5th months of lactation.The fat content of the milk of the breeds did not differ significantly (p = 0.076) owing to the high variance of samples in the examined time period. The mean value of the sum of saturated fatty acids was the highest in the case of Jersey (77.8%) while this value ranged from 71.8% to 74.8% for the other breeds. An inversely proportional tendency can be seen for the ratio of monounsaturated fatty acids: in this case, the meanvalue for Jersey was the lowest (18.9%) and the values of the other breeds ranged from 21.9 to 24.9%. The saturated fatty acid/unsaturated fatty acid ratio was significantly (p < 0.05) higher in the milk fat of Jerseythan that of Swedish red, Holstein-Friesian, Norwegian red, and Brown Swiss. The n6/n3 ratio of fatty acids in the milk fat of the breeds under investigation did not differ significantly.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
fatty acid
milk
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 28-43. -
További szerzők:Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Csapóné Kiss Zsuzsanna Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM072931
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Colostrum and milk of different cattle breeds as amino acid source / János Csapó, Béla Béri, Ágnes Süli, Éva Varga-Visi
Dátum:2012
ISSN:1581-9175
Megjegyzések:The aim of the research was to compare the amino acid composition of colostrum and milk of the most current dairy cattle breed (Holstein-Friesian) and that of other breeds that occur less frequently. Breeds were kept at the same farm, other factors affecting colostrum and milk composition such as housing system and feed regime were kept at the same level. Amino acid analysis was carried out following acidic hydrolysis of proteins with an amino acid analyser with post-column derivatization. The amino acid content of colostrum differed on the third day of lactation. HolsteinFriesian cows contained more lysine, isoleucine, leucine, valine, phenylalanine, and threonine than that of Swedish red,Jersey, Brown Swiss and Norwegian red cows (P < 0.05). The decrease of the amino acid content in the function of timefollowed the decline of protein content. The composition of colostrum proteins showed some changes in terms of theincrease of the ratio of the nonessential glutamic acid and proline, and decrease of the ratio of threonine. The aminoacid composition of milk proteins of the examined breeds differed only slightly. The higher protein content of the milkof concentrated-milk-breeds was accompanied with higher essential amino acid content.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok konferenciacikk
cattle
colostrum
milk
amino acid content
Megjelenés:Acta Agriculturae Slovenica. - 100 : Suppl. 3. (2012), p. 327-331. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM072929
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Colostrum and milk of current and rare cattle breeds: protein content and amino acid composition / J. Csapó, K. Lóki, B. Béri, Á. Süli, É. Varga-Visi, Cs. Albert, Zs. Csapó-Kiss
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The dry matter, crude protein, and amino acid content ofcolostrum and milk of different dairy cow breeds that were kept under the same conditions were determined. There were not notable differences between breeds regarding the dry matter, crude protein, and amino acid content of colostrum samples obtained on the first, third, and fifth days of lactation. The single exception was the third-day-colostrum from Holstein-Friesian that contained more of these compounds than the other breeds. The amino acid composition of protein from the colostrum of breeds under investigation was also very similar. The milk samples of Jersey and Swedish red contained the highest amount of dry matter, crude protein, and that of amino acids in the examined lactation period (3-5 months after calving). The ratios of the individual essential amino acids within milk protein did not differ notably among breeds. Based on the Morup-Olesen biological value calculation,among the studied breeds, the amino acid composition of milk proteins from Holstein-Friesian was the most similar to the reference protein in the average of the 3-5 months of lactation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
amino acid
protein content
colostrum
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 18-27. -
További szerzők:Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM072890
Első szerző:Süli Ágnes (agrármérnök)
Cím:Dietary manipulation to increase the concentration of n-3 fatty acids in milk fat / Süli Ágnes, Garipoglu Ali Vaiz, Csapó János, Béri Béla, Vargáné Visi Éva, Mikóné Jónás Edit
Dátum:2018
ISSN:1589-1623 1785-0037
Megjegyzések:Linseed is an excellent source of PUFA, especially linolenic acid (18:3n-3), but it is not commonly used in dairy diet in Hungary. Aim of this study was to investigate the effect of the supplemented whole linseed on fatty acid profile of milk fat, with particular reference to health promoting components (?-linolenic acid). A total of thirty multiparous Holstein cows were used in two dairy farms to determine the effect of feeding whole linseed rich in linolenic (C18:3) fatty acids on fatty acid composition of milk fat. The experiment was conducted on two large-scale dairy farms located in Hajdú-Bihar County (referred to as farm "A" and "B"). Fifteen multiparous Holstein-Friesian (165 average days in milk) on farm A and fifteen multiparous Holstein-Friesian (200 average days in milk) on farm B were randomly allocated to treatment groups to investigate the effect of whole linseed supplementation on the composition of fatty acids of milk fat. The group on farm A and B fed TMR based maize silage without whole linseed during the control-period. In the experimental-period the cows received the same TMR on both farms, but it was supplemented with 2.60% DM of whole linseed on farm A, and 2.16% DM of whole linseed on farm B. The experimental period was four weeks in both farms. The supplementation of whole linseed had no effect (P > 0.05) on the short chain saturated fatty acid (SFA), and most of the medium chain saturated fatty acid. During the trial the oleic acid (18:1c) content in milk fat significantly increased (21.33% at the start, 24.71% after 2 weeks and 22.51% after 4 weeks on farm B, respectively). The proportion of ?-linolenic acid (18:3n-3) increased (P > 0.05) during the experimental period compared to the control period (0.23% at the start, 0.58% after 2 weeks and 0.59% after 4 weeks on farm B). The concentration of long-chain polyunsaturated fatty acids (eicosapentaenoic acid and docosapentaenoic acid) significantly increased in milk fat after 4 weeks on both farms. The n-6/n-3 ratio narrowed from 13.52:1 to 3.83:1 and 3.69:1 on farm B, respectively, but this result was not significant. This study concluded that dietary supplementation of whole linseed decreased the proportion of some SFA and increased the proportion of some MUFA and PUFA.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
dairy cattle
whole linseed
milk fatty acid composition
[alpha]-linolenic acid
Megjelenés:Applied Ecology and Environmental Research 16 : 2 (2018), p. 1553-1562. -
További szerzők:Garipoglu, Ali Vaiz Csapó János (1950-) (agrármérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Jónás Edit (1974-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM071442
Első szerző:Süli Ágnes (agrármérnök)
Cím:Az olajos magvak felhasználásának lehetősége a tejelő tehenek takarmányozásában / Süli Ágnes, Béri Béla, Csapó János, Vargáné Visi Éva, Borbélyné Varga Mária
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Az egészségmegőrző táplálkozás előtérbe kerülésével a tej zsírsavösszetételének módosítására irányuló törekvések is felerősödtek. Kísérletünkben azt vizsgáltuk, hogy egy természetes alapanyagú takarmány kiegészítő, mint az olajos mag, milyen mértékben képes befolyásolni a szarvasmarhák tejének zsírsavösszetételét. További információkat szereztünk arról, hogy az olajos magvak adott mennyiségben való etetése agyakorlatban is beilleszthető-e egy nagyüzemi tejtermelő telep technológiájába. Az etetett takarmány kiegészítések egész, kezeletlen repcemag és az egész, kezeletlen lenmag voltak, a total mixed ration részeként. A repcemag kiegészítésnél a telített zsírsavak esetében a legjelentősebb változás a kaprilsav, a kaprinsav, az undekánsav, a laurinsav, a mirisztinsav, és a sztearinsav koncentrációjában volt megfigyelhető. A telítettzsírsavak közül az olajsav aránya nőtt jelentős mértékben. Az egész lenmag etetésének vizsgálatakor a tejzsír telített zsírsavai közül számos zsírsav (kaprilsav, kaprinsav, laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav) koncentrációja csökkent. Az olajsav, az ?-linolénsav, c9t11 konjugált linolsav és az eikozadiénsav zsírsavak mennyisége pedig határozott növekedést mutatott a lenmag etetését követően. A vizsgálatainkat motiválta egy a megváltozott fogyasztói igényeket is kielégítő élelmiszer előállításának lehetősége
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
olajos mag
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 57 (2014), p. 67-74. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM071440
Első szerző:Süli Ágnes (agrármérnök)
Cím:A lenmag etetés hatása a tej zsírsavösszetételére / Süli Ágnes, Béri Béla, Csapó János, Vargáné Visi Éva
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Az utóbbi évtizedek számos kutatása irányult az állati eredetű élelmiszerek összetételének megváltoztatására. Az egészségmegőrző táp lál kozás előtérbe kerülésével a kedvezőbb zsírsav-összetételű tej és tejtermékek előállítása kiemelt hangsúlyt kapott. Az ilyen irányú kísérle te ket az motiválta, hogy a tejzsír zsírsavösszetétele nem minden tekintetben felelt meg az egészségtudatos táplálkozási elvárásoknak. A takarmány meg felelő zsírkiegészítésével növelhető a többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége, valamint csökkenthető a telített zsírsavak koncentrációja. Kísérletünkben sem a hidegen sajtolt lenmag, sem az egész lenmag kiegészítés során nem csökkent a tej nyerszsír tartalma, más szerzők ál tal tapasztaltakkal ellentétben. A hidegen sajtolt lenmag kiegészítésnél az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak esetében a legje lentősebb változás az elaidinsav, az olajsav, a linolsav, az alfa-linolénsav, és a konjugált linolsav c9t11 koncentrációjában volt megfigyelhető. A telített zsírsavak közül a palmitinsav és a margarinsav aránya csökkent jelentős mértékben. Az egész lenmag etetésének vizsgálatakor a tej zsír telített zsírsavai közül számos zsírsav (kaprilsav, kaprinsav, laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav) koncentrációja csökkent. Egyes telítetetlen zsír savak mennyisége pedig határozott növekedést mutatott a lenmag etetését követően, így az olajsav, az alfa-linolénsav, c9t11 konjugált linolsav, és az eikozadiénsav. A vizsgálatok célja a megváltozott fogyasztói igényeket is kielégítő élelmiszer előállítása. A humán egészségügyi szempontból kedvezőbb zsírsav összetételű tej előállítása lehetőséget adhat az állati eredetű termékek népszerűsítésére.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
lenmag
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 51 (2013), p. 45-50. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM072928
Első szerző:Vargáné Visi Éva (agrármérnök)
Cím:Colostrum of current and rare cattle breeds : fatty acid pattern / É. Varga-Visi, Á. Süli, B. Béri, Zs. Csapó-Kiss, K. Lóki, R. Salamon, J. Csapó
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Colostra in the early stage of lactation was obtained fromcows belonging to different dairy breeds, but were kept under the same feeding and housing conditions. Crude fat content and the fatty acid composition of fat in the form of fatty acid methyl esters were determined. There were not significant differences among breeds regarding the fat content of colostrum. The ratio of the saturated fatty acids within the sum of fatty acids was higher in the case of Jersey (p < 0.05) than that of Holstein-Friesian, Brown Swiss and Norwegian red. The fat of colostrum of Brown Swiss contained more monounsaturated fatty acids than that of the Jersey and Ayrshire. Holstein-Friesian proved to have higher ratiosof polyunsaturated fatty acids within fat than Swedish red. The ratio of n6 fatty acids was higher in samples originated from Holstein-Friesian than that of Swedish red, Jersey, Norwegian red, and Ayrshire while the ratio of the n3 fatty acids did not differ among breeds. In consonance with the above results, the n6/n3 ratio was the highest in the colostrum of Holstein-Friesian cows.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
fatty acid
colostrum
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 5-17. -
További szerzők:Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1