CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM019739
Első szerző:Némethné Gyurcsik Zsuzsanna (gyógytornász)
Cím:Az ízületvédelem biomechanikai alapjai és gyakorlati jelentősége arthritisekben / Némethné Gyurcsik Zsuzsanna, Szántó Sándor, Cseri Julianna, Szekanecz Zoltán
Dátum:2010
Megjegyzések:A gyulladással járó reumatológiai betegségek (arthritisek) kezelésének fontos része az individuális, célzott, komplex fizioterápia, mely figyelembe veszi a gyulladás okozta ízületi strukturális és funkcionális elváltozásokat. A korai diagnózis és az időben elkezdett fizioterápia a prevenciót szolgálják. A kialakult deformitások, tengelyeltérések mellett végzett mozgásterápia a lehetőség szerinti funkciójavítást, a gyógyulást támogatja. A végleges deformitás kialakulását követően az adott állapot fenntartását, a további progresszió mértékének csökkentését, a rehabilitációt célozza, az ízületvédelmi szabályok betartásával. A gyakorlatokat kezdetben a prevenció szemszögéből kell összeállítani, tehát megelőző kezelést végzünk a deformitások kialakulása ellen, valamint a funkcióképesség megtartására. A későbbi szakaszban a gyakorlatok célja a rehabilitáció, a funkcióképesség helyreállítása vagy a maradandó károsodáshoz való alkalmazkodás. A gyógytornának figyelembe kell venni a porckárosodás mértékét, amit a fájdalom, az ízületi mozgásterjedelem, az aktuális izomerő, a funkciózavar, a deformitás korrigálhatóságának mértéke és minősége határoz meg, melynek ismerete a beteg számára is fontos és hasznos.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Magyar Reumatológia. - 51 : 1 (2010), p. 26-35. -
További szerzők:Szántó Sándor (1968-) (belgyógyász, reumatológus) Cseri Julianna (1949-2022) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos) Szekanecz Zoltán (1964-) (reumatológus, belgyógyász, immunológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM005788
Első szerző:Némethné Gyurcsik Zsuzsanna (gyógytornász)
Cím:A légzésfunkció javításának fizioterápiás lehetőségei / Némethné Gyurcsik Zsuzsanna, András Anita, Cseri Julianna, Szántó Sándor, Szabó Zoltán, Végvári Anikó, Szekanecz Zoltán
Dátum:2007
Megjegyzések:A spondylitis ankylopoetica (SPA) kezelésében központi helyet foglal el a fizioterápia. Egy esetbemutatás kapcsán összegzésre kerülnek a légzésfunkció javítására szolgáló fizioterápiás módszerek. Az eset kapcsán alkalmazott módszerekkel (stretching, PNF, célzott mozgásterápia, passzív mellkasi manuálterápia, otthoni gyakorlatok, úszás) jelentős javulás volt elérhető 4 hetes kezelés alatt. A jól átgondolt és felépített, egyénre adaptált mozgásprogram és az azt kiegészítő, de ugyanolyan jelentőséggel bíró manuális technikák a mozgató rendszer stabilitását és mobilitását szolgálják a funkció érdekében. Alapkövetelmény a fájdalom csillapítása, az ízületi mozgáspálya, az izomerő és az izmok nyújthatóságának növelése, jelen esetben a légzési mechanika és a légzésfunkció javítása érdekében a kiválasztott és bemutatott módszerek, valamint eszközök segítségével. A későbbiekben ezt a komplex módszert nagyobb beteganyagon kívánják kipróbálni a szerzők.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
fizioterápia
spondylitis ankylopoetica
Megjelenés:Magyar Reumatológia. - 48 (2007), p. 177-183. -
További szerzők:András Anita (1976-) (gyógytornász) Cseri Julianna (1949-2022) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos) Szántó Sándor (1968-) (belgyógyász, reumatológus) Szabó Zoltán (1970-) (belgyógyász, reumatológus) Végvári Anikó (belgyógyász, III. sz. Belgyógyászati Klinika) Szekanecz Zoltán (1964-) (reumatológus, belgyógyász, immunológus)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:
Rekordok letöltése1