CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM117154
Első szerző:Erdei Renáta
Cím:Légző torna gerincmobilitásra gyakorolt hatásának vizsgálata közép- és időskorú nők körében / Erdei Renáta, Némethné Gyurcsik Zsuzsanna, Szántó Sándor, Csepregi Éva
Dátum:2023
Megjegyzések:Az életkor előre haladtával számos strukturális és funkcionális változás éri szervezetünket, mely változások hatást gyakorolnak a mellkas és a gerinc flexibilitására, az izmok tömegének és erejének csökkenése révén a poszturális stabilitásra valamint az állóképesség- és a koordinációs képességek szintjére. Mindezen változások a mozgásszegény életmód hatására hamarabb illetve fokozottabb mértékben jelentkeznek. Jelen kutatásunkban célunk volt, hogy megvizsgáljuk, van-e mérhető eltérés a választott paraméterek tekintetében a résztvevő nők körében, illetve célzott légző torna program hatására milyen mértékben tudjuk befolyásolni a felmért paramétereket. Vizsgálatunkat 2019 őszén végeztük 45-78 életév közötti nők körében. A vizsgálat során 16 résztvevő értékeit tudtuk felmérni. A fizikális vizsgálat objektív, nemzetközileg elfogadott tesztekkel történt a Schober I-II tesztek, a fal-occiput távolság, az ujj-talaj távolság, a jobb és bal oldali lateral flexió, valamint a mellkas kitérés és az akaratlagos apnoe idő mérése révén. Az intervenció 10 hétig, heti 2 alkalommal zajlott. A tornaprogram gyakorlatanyaga a gerinc- és légző torna elemeiből épült fel. A tornaprogram hatására a legtöbb fizikális paraméter javuló tendenciát mutatott, javult a testtartás, az izomnyújthatóság, a gerinc-, valamint a mellkas mobilitása. A mellkas kitérésben szembetűnő változást tapasztaltuk, mely a tornaprogram hatására két magasságban szignifikáns javulást mutatott (V. borda-mell vonala (p?0,01); X. borda-alsó bordaív (p?0,01). Az akaratlagos apnoe idő átlageredménye tekintetében a tornaprogram szignifikáns fejlődést eredményezett (p?0,05). A testtartás javulását a fal-occiput távolság vizsgálati eredményei mutatták, amelyek 15,7%-kal (p?0,05) javultak a tornaprogram hatására. A gerinc flexiós mobilitását vizsgáló Schober I-II tesztek eredményei közül egyik sem mutatott egyértelmű fejlődést (Schober I (p=0,735); Schober II (p=0,560). A törzs lateral flexiójának átlageredménye mind a két oldalon eredményes volt (bal oldal (p?0,05); jobb oldal (p?0,05). A Delmas index (p?0,05) és az ujj talaj távolság teszt tekintetében szignifikáns fejlődést értünk el (p?0,05). A Szfinx teszt szignifikáns fejlődést mutatott (p?0,01), miközben a Kobra teszt tekintetében enyhe romlást tapasztaltunk. A korrelációs analízis során az akaratlagos apnoe teszt eredményei és a mellkas kitérés értékei között pozitív, szignifikáns, enyhe illetve közepes erősségű kapcsolatot találtunk. Eredményeink többnyire igazolták a légző torna program hatékonyságát az apnoe idő és az ízületi mobilitást vizsgáló tesztjeink tekintetében és felhívták a figyelmet a rendszeres fizikai aktivitás mindennapjaikba történő beépítésének szükségességére. A jobb hatékonyság érdekében érdemes átgondolnunk nagyobb gyakorisággal, hosszabb időintervallumban és nagyobb esetszámban történő intervenció megvalósítását.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
mozgásszegény életmód
kardiorespiratórikus rendszer
légző torna
45-78 életév közötti nők
Megjelenés:Mozgásszervi Továbbképző Szemle. - 6 : 4 (2023), p. 143-152. -
További szerzők:Némethné Gyurcsik Zsuzsanna (1976-) (gyógytornász) Szántó Sándor (1968-) (belgyógyász, reumatológus) Csepregi Éva (1978-) (gyógytornász, tanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1