CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM098134
Első szerző:Kerezsi Dóra (közgazdász)
Cím:A kiegészítő melléklet eredménykimutatáshoz kapcsolódó részének elemzése a magyarországi sportvállalkozások körében / Kerezsi Dóra, Erdey László, Dékán Tamásné Orbán Ildikó
Dátum:2019
ISSN:2411-4081
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sportvállalkozások
kiegészítő melléklet
eredménykimutatás
adatbányászat
Megjelenés:Limes. - 6 (2019), p. 221-230. -
További szerzők:Erdey László (1971-) (közgazdász) Dékán Tamásné Orbán Ildikó (1975-) (közgazdász, jogász)
Pályázati támogatás:ÚNKP-19-3
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM083413
Első szerző:Tőkés Tibor (geográfus)
Cím:A 2016-os regionális reform Franciaországban / Tőkés Tibor, Márkus Ádám, Gáll József, Erdey László
Dátum:2019
ISSN:2411-4081
Megjegyzések:A tanulmányban ismertetésre kerül a francia regionális rendszer kialakítása és fejlődése mely története során számos átalakuláson ment keresztül. A regionalizáció gondolata már a Francia Forradalom, azaz a megyerendszer megalkotása utáni időszakban újra megjelent a francia közigazgatási illetve államreform tervekkel kapcsolatban. De mivel a régiók kialakításában hosszú ideig a tartományok reneszánszát látták illetve a központi kormányzat fő eszköze a hatalmának gyakorlására a megye volt ? ezért a régiók újabb megjelenésére csak a XX. század elején kerülhetett sor. A Clémentel régiókat Vidal de la Blache regionális fölosztási tervéből, Henri Hauser elképzelései szerint alakították ki. Ez a fölosztás lett az alapja a későbbi regionalizálási terveknek, köztük a 22 régiós, 1982-es regionális reformnak. Ez a fölosztás, illetve a 22 régiós rendszer 2016-ig kisebb változtatásokkal, de fennmaradt, a francia régiók számát nem változtatták meg drasztikusan. 2016-ban aztán hosszas, több évtizedes vita után a rendszert átalakították és a régiók számát ? a hatékonyabb gazdaságfejlesztés, versenyképesség és területfejlesztés okán ? 13-ra csökkentették, úgy hogy több régiót összevontak. Franciaország regionális rendszere átalakult. A tanulmány második fele ezen átalakulás folyamatát, a legutóbbi 2016-os regionális reformot mutatja be. Az átalakulás nemcsak a régiók számát, de funkcióit is érintette, megnövelték azok hatásköreit, illetve a korábbi hatásköreiket megerősítették. Ezt a reformot francia szakemberek szerint csak az 1982-es decentralizációhoz lehet hasonlítani, mivel a régiók hasonlóan akkori elődeikhez, megnövelték jelentőségüket, hatásköreiket illetve megerősítették a francia közigazgatásban betöltött szerepüket.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Regionális tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Franciaország
francia régiók
decentralizáció
III. Decentralizációs Reformcsomag
regionális reform
Megjelenés:Limes. - 6 (2019), p. 339-346. -
További szerzők:Márkus Ádám (1988-) (közgazdász) Gáll József (1972-) (matematikus, közgazdász) Erdey László (1971-) (közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1