CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM048038
Első szerző:Benyó Mátyás (urológus)
Cím:Trombózis profilaxis gyakorlat a magyar urológiai osztályokon / Benyó Mátyás, Hársfalvi Jolán, Pfliegler György, Kiss Zoltán, Murányi Mihály, Berczi Csaba, Varga Attila, Flaskó Tibor
Dátum:2014
Megjegyzések:Célkitűzés: A tromboemboliás események potenciálisan halálos veszélyt jelentenek az érintett betegek számára. A nem megfelelő antikoaguláns terápia pedig a vérzéses szövődmények kialakulásának esélyét növeli. A szerzők célja a jelen trombózis profilaxis gyakorlat feltérképezése, valamint a trombocita-gátló kezelés módosításának felmérése volt a magyar urológiai osztályok gyakorlatában műtétes urológiai beavatkozások kapcsán.Beteganyag és módszer: Minden urológiai sebészi tevékenységgel rendelkező urológiai osztály (n=37) egy általunk összeállított kérdőívet kapott felkérő kísérőlevéllel. Az évente elvégzett urológiai beavatkozások számát, a trombózis rizikó szerinti kockázati besorolást, az alkalmazott megelőzési módszer típusát és időtartamát, valamint a korábbi antikoaguláns terápia módosítását mértük fel. Eredmények: A megkérdezett osztályok 59%-a (n=22) válaszolt a két alkalommal történt megkeresésre. Az intézmények 25-36%-ban (beavatkozás típusától függően) urológus önállóan dönt a profilaxis típusáról. Transzuretrális műtétek esetén 77%-ban, kismedencei műtétek esetén 85%-ban, laparoszkópia kapcsán 64%-ban, nyílt beavatkozások előtt 76%-ban végzik el a kockázati meghatározást. Az alacsony molekulasúlyú heparin (LMWH) alkalmazása dominál a perioperatív rugalmas pólya és korai mobilizálás mellett. Az intézetek többsége az antikoaguláns terápiát vagy tartós profilaxist a műtét előtt megszüntette, egy részük LMWH-val helyettesítette az urológiai beavatkozások perioperatív időszakában.Megbeszélés: Az ismert trombotikus események mellett a fel nem fedezett, illetve az urológusok látóterébe nem került esetek száma még magasabb lehet. A trombózis profilaxis gyakorlata országosan sem egységes. A potenciális mortalitás miatt a lehetséges megelőzési módszerek ismerete és alkalmazása elengedhetetlen az urológusok számára is, melyeket érdemes lenne az urológiai irányelvekben is ismertetni.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Magyar Urológia. - 26 : 1 (2014). -
További szerzők:Hársfalvi Jolán (1949-) (klinikai biokémikus) Pfliegler György (1949-) (magyar duplumok) Kiss Zoltán (1985-) (urológus) Murányi Mihály (1983-) (urológus) Berczi Csaba (1962-) (urológus, sebész, onkológus) Varga Attila (1949-) (urológus, andrológus) Flaskó Tibor (1960-) (urológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1