CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM059704
Első szerző:Varga Orsolya (radiográfus (BSc)
Cím:A processus supracondyleus incidenciájának vizsgálata hagyományos röntgenfelvételen / Varga Orsolya, Simon Ildikó, Székely András, Bágyi Péter
Dátum:2015
Megjegyzések:CÉLKITŰZÉS ? Célunk, hogy felmérjük és ismertessük a humerus distalis harmadán előforduló ritka csontnyúlvány, a processus supracondyleus incidenciáját egy prospektív vizsgálat során az osztályunkon megfordult betegpopuláció körében, és ösztönözzük a radiológusokat a helyes nómenklatúra használatára.MÓDSZEREK ? 2012. január 1. és december 31. között naponta áttekintettük az osztályunkon készült hagyományos kétirányú könyök- és felkar-röntgenfelvételeket, és megvizsgáltuk, hogy a processus supracondylaris humeri milyen gyakorisággal fordul elő az általunk vizsgált betegpopulációban. A pozitív eseteken képkezelő szoftver (Radiant DICOM Viewer 0.36 evaluation verzió és Jivex 4.4.5. verzió, Visus Technology Transfer GmbH) használatával méréseket végeztünk. A betegek kórtörténetét egy évig követtük.EREDMÉNYEK ? Az 1575 esetből ötnél (0,3%) találtunk processus supracondyleusnak nevezhető csontnyúlványt. A leletekben a kifejezés használata is ritka, csupán egy esetben találkoztunk vele. A nyúlvány minden esetben unilateralis volt, azonban bilateralis meglétük sem zárható ki teljes biztonsággal, mivel az ellenoldalról felvétel csak kis számban készült. Az öt betegből három nő, kettő férfi volt, átlagéletkoruk 58,8 év (49?68 év). A nyúlványok hossza nem haladta meg a 2 cm-t, átlagosan az epicondylus medialistól proximalisan 4-5 cm-re helyezkedtek el, a humerusszal bezárt szögük pedig eltérő nagyságú volt (32,3?86,3?).KÖVETKEZTETÉS ? Tanulmányunk megerősítette, hogy a processus supracondyleus incidenciája alacsony, az általunk vizsgált populációban 0,3%; erre irányuló kezelés egyik betegnél sem történt. A leletezés során a traumatológiai vizsgálatkéréseknél nem jellemző az ortopédiai jelenségek vagy eltérések leírása, igaz, az ilyen eseteknél nem is ez a fő kérdés. Összességében ennek a ritka, de típusosan megjelenő csontnyúlványnak az ismerete nem elhanyagolható, tekintve, hogy kompressziós jellegű panaszt okozhat (processus supracondyleus szindróma), traumás sérülés következtében letörhet, operatív kezelést viszont ritkán igényel. A processus supracondyleus kifejezés megfelelő használata fontos lehet a további ellátás során, segítheti a beküldő szakorvos munkáját, szerepet játszhat a beteg további sorsában.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok esettanulmány
processus supracondyleus incidenciája
Humerus
csontnyúlvány
hagyományos röntgenfelvétel
kompressziós tünetek
Megjelenés:Magyar Radiológia Online. - 6 : 4 (2015), p. [1-9]. -
További szerzők:Simon Ildikó (1987-) (radiográfus (BSc) Székely András (1982-) (radiológus) Bágyi Péter (1964-) (radiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1