CCL

Összesen 11 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM018074
Első szerző:Bodai Emese
Cím:Csontsűrűség és csonttörés-prevalencia osteoporosisos, légúti allergiás betegek körében / Bodai E., Varga J., Surányi P., Kincse G., Gaál J.
Dátum:2010
Megjegyzések:Irodalmi megfigyelések szerint a fokozott hízósejtműködés és következményes hisztaminfelszabadulás hátrányosan befolyásolja a csontanyagcserét, ezért feltételezhető, hogy az allergiás megbetegedések csökkenthetik a csontok tömegét, fokozva ezzel a törési rizikót. Célkitűzés: Vizsgálatunk elsődleges célja az volt, hogy összehasonlítsuk az allergiás diathesisben szenvedő és a normálpopuláció csontdenzitását és csonttörés-prevalenciáját. A másodlagos cél annak vizsgálata volt, hogy a fenti változók tekintetében van-e jelentős különbség a szénanáthás és az asthmás csoportban. Végül pedig azt is vizsgáltuk, hogy az allergiás betegségek kezelésére gyakran alkalmazott gyógyszerek befolyásolják-e a csonttömeget/csontörés-prevalenciát? Betegek és módszerek: A Kenézy Gyula Kórház Osteoporosis Szakrendelésén megjelent 4280 fő orvosi dokumentációjának elemezése során kiszűrt 65 allergiás és random módon kiválasztott nem allergiás 67 fő adatait dolgoztuk fel, és elemeztük statisztikai módszerekkel. Az allergiás csoporton belül a rhinitises és asthmás betegek adatait egymással is összevetettük. A statisztikai feldolgozást az SPSS 13 programcsomaggal végeztük. Eredmények: Allergiás diathesisben szenvedőkben a lumbalis 1-4. csigolyák szintjében mért BMD-érték szignifikánsan alacsonyab volt, mint a kontrollcsoportban. A törések számában érdemi különbséget, nem találtunk a két csoport között. Nem volt érdemi különbség sem a BMD, sem a törésprevalencia vonatkozásában az asthmás és szénanáthás csoport, valamint az egyes terápiás ágakhoz tartozó betegcsoportok között sem. Következtetés: Eredményeink amellett szólnak, hogy az allergiás diathesisben szenvedő osteoporosisos betegek csontdenzitása alacsonyabb nem allergiás társaikénál, és ebben a tekintetben nem az allergiás kórkép típusa, hanem az allergiás diathesis fennállása számít. Az antihisztaminok pozitív és az inhalációs kortikoszteroidok negatív csonthatásaira sem találtunk egyértelmű bizonyítékot.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Immunológiai Szemle. - 2 : 1 (2010), p. 4-10. -
További szerzők:Varga József (1955-) (fizikus) Surányi Péter Kincse Gyöngyvér (1970-) (orvos) Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM077418
Első szerző:Csordás Andrea
Cím:Orális biszfoszfonátok perzisztenciája - real life adatok egy debreceni centrumból / Csordás Andrea, Kincse Gyöngyvér, Varga József, Gaál János,
Dátum:2018
Megjelenés:Utánközlés / Másodközlés
Megjegyzések:Célkitűzés: A betegek orális biszfoszfonátokkal kapcsolatos perzisztenciája irodalmi adatok szerint a terápia második évében nem éri el a 30%-ot. Mindennapi benyomásaink szerint ennél lényegesen magasabb a betegek perzisztenciája. Elsődleges célunk a frissen gondozásba vett és orális biszfoszfonátot kapó betegek perzisztenciájának, másodlagos célunk a biszfoszfonát perzisztencia és a BMD változások összefüggésének, harmadlagos célunk a gyógyszer elhagyások okainak vizsgálata volt. Módszerek: A Kenézy Gyula Kórház Reumatológiai Osztályának adatbázisából 2013. január 1 - 2015. december 31. között frissen gondozásba vett osteoporosisos betegeink közül random módon 146 heti biszfoszfonát szedőt választottunk ki. Adataikat statisztikailag elemeztük, meghatároztuk a gyógyszerek összesített perzisztenciáját, az elhagyások okait és összefüggést kerestünk a perzisztencia hossza és a BMD változások között. Csak azokat a betegeket megtartva, akiknek legalább 2 DEXA vizsgálata volt, és több mint 2 hónapig szedett gyógyszert, 132 beteg adatait elemeztük. Eredmények: A feldolgozott betegek között a nő/férfi arány 122/10 volt. 115 beteg orális alendronát, 17 beteg rizedronát kezelést kezdett. Az adatgyűjtés 2016 november 15-i lezárásáig a 77 beteg fejezte be a gyógyszerszedést a megfigyelési időszak vége előtt, de ezek közül csak 8 az utolsó DEXA-vizsgálata előtt, 69 az utolsó DEXA-vizsgálata után. A gyógyszerszedés leállításának indoka 24 esetben mellékhatás, 21 esetben a kezelőorvos döntése, 2 esetben fogászati beavatkozás és 30 esetben a beteg önkényes döntése alapján történt. A gyógyszerszedés átlagos hossza 24,7 hónap volt. A betegek gyógyszer túlélési görbéinek elemzése során megállapítható volt, hogy az első év végén hirtelen csökkenés lép fel a perzisztenciában, de még mindig az irodalomban ismert arány felett marad. A betegeket felosztva két csoportra aszerint, hogy BMD illetve T-score változásuk a medián feletti vagy az alatti, a gyógyszerek túlélési görbéje szignifikánsan különbözött. A csontsűrűség relatív vagy abszolút változása általános lineáris modell szerint nem függött szignifikánsan sem a kortól, sem attól, hogy a DEXA-k között eltelt idő milyen hányadában szedtek gyógyszert. Következtetés: Eredményeink arra utalnak, hogy az orális, hetente szedendő biszfoszfonátok gyógyszer túlélése a való életben jelentősen különbözik az irodalmi adatoktól, azoknál kedvezőbb. A gyógyszerek elhagyásának okai között kevesebb, mint 40% szerepel az önkényes elhagyás, ennél lényegesen gyakoribb a gyógyszerszedés mellékhatások miatti vagy orvosi tanácsra történő abbahagyása.
Csordás Andrea: Orális biszfoszfonátok perzisztenciája - real life adatok egy debreceni centrumból
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Osteologiai Közlemények. - 26 : 1-2 (2018), p. 18-21. -
További szerzők:Kincse Gyöngyvér (1970-) (orvos) Varga József (1955-) (fizikus) Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
   Lásd még:
Utánközlés (1)
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM072981
Első szerző:Csordás Andrea
Cím:Orális biszfoszfonátok perzisztenciája - real life adatok egy debreceni centrumból / Csordás Andrea, Kincse Gyöngyvér, Varga József, Gaál János
Dátum:2017
Megjegyzések:Célkitűzés: A betegek orális biszfoszfonátokkal kapcsolatos perzisztenciája irodalmi adatok szerint a terápia második évében nem éri el a 30%-ot. Mindennapi benyomásaink szerint ennél lényegesen magasabb a betegek perzisztenciája. Elsődleges célunk a frissen gondozásba vett és orális biszfoszfonátot kapó betegek perzisztenciájának, másodlagos célunk a biszfoszfonát perzisztencia és a BMD változások összefüggésének, harmadlagos célunk a gyógyszer elhagyások okainak vizsgálata volt.Módszerek: A Kenézy Gyula Kórház Reumatológiai Osztályának adatbázisából 2013. január 1 ? 2015. december 31. között frissen gondozásba vett osteoporosisos betegeink közül random módon 146 heti biszfoszfonát szedőt választottunk ki. Adataikat statisztikailag elemeztük, meghatároztuk a gyógyszerek összesített perzisztenciáját, az elhagyások okait és összefüggést kerestünk a perzisztencia hossza és a BMD változások között. Csak azokat a betegeket megtartva, akiknek legalább 2 DEXA vizsgálata volt, és több mint 2 hónapig szedett gyógyszert, 132 beteg adatait elemeztük.Eredmények: A feldolgozott betegek között a nő/férfi arány 122/10 volt. 115 beteg orális alendronát, 17 beteg rizedronát kezelést kezdett. Az adatgyüjtés 2016 november 15-i lezárásáig a 77 beteg fejezte be a gyógyszerszedést a megfigyelési időszak vége előtt, de ezek közül csak 8 az utolsó DEXA-vizsgálata előtt, 69 az utolsó DEXA- vizsgálata után. A gyógyszerszedés leállításának indoka 24 esetben mellékhatás, 21 esetben a kezelőorvos döntése, 2 esetben fogászati beavatkozás és 30 esetben a beteg önkényes döntése alapján történt. A gyógyszerszedés átlagos hossza 24,7 hónap volt. A betegek gyógyszer túlélési görbéinek elemzése során megállapítható volt, hogy az első év végén hirtelen csökkenés lép fel a perzisztenciában, de még mindig az irodalomban ismert arány felett marad. A betegeket felosztva két csoportra aszerint, hogy BMD illetve T-score változásuk a medián feletti vagy az alatti, a gyógyszerek túlélési görbéje szignifikánsan különbözött. A csontsűrűség relatív vagy abszolút változása általános lineáris modell szerint nem függött szignifikánsan sem a kortól, sem attól, hogy a DEXA-k között eltelt idő milyen hányadában szedtek gyógyszert.Következtetés: Eredményeink arra utalnak, hogy az orális, hetente szedendő biszfoszfonátok gyógyszer túlélése a való életben jelentősen különbözik az irodalmi adatoktól, azoknál kedvezőbb. A gyógyszerek elhagyásának okai között kevesebb, mint 40% szerepel az önkényes elhagyás, ennél lényegesen gyakoribb a gyógyszerszedés mellékhatások miatti vagy orvosi tanácsra történő abbahagyása.
Csordás Andrea: Orális biszfoszfonátok perzisztenciája - real life adatok egy debreceni centrumból
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Osteologiai Közlemények. - 2017 : 3-4 (2017), p. 1-4. -
További szerzők:Kincse Gyöngyvér (1970-) (orvos) Varga József (1955-) (fizikus) Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
   Lásd még:
Egyéb kapcsolat (1)
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM072980
Első szerző:Csordás Andrea
Cím:A szoros kontroll, mint új terápiás stratégia az osteoporosisos betegek kezelésében / Csordás Andrea, Kincse Gyöngyvér, Varga József, Gaál János
Dátum:2017
Megjegyzések:Bevezetés, előzmények. Az osteoporosis kezelésének alapja a megfelelő kalcium és D3-vitamin bevitel mellett arendszeres fizikai aktivitás és a speciális antiporotikus terápia alkalmazása. A terápia hatékonysága legnagyobbmértékben a betegek gyógyszerszedési fegyelmétől függ, mely eddigi adataink szerint világszerte a legalacsonyabbakközé tartozik. Számos bizonyíték szól amellett, hogy a csontforgalmi markereknek (BTM) időszakosmonitorozása hozzájárulhat a terápiás fegyelem javításáhozCélkitűzés. Célunk annak vizsgálata volt, hogy a szoros kontroll alatt lévő (3 havonta visszarendelt és BTMellenőrzés eredménye alapján monitorozott és kezelt) betegek esetében a követési idő alatt bekövetkezett csontdenzitás növekedés statisztikailag szignifikánsan nagyobb-e mint a rutinszerűen évente csontsűrűség vizsgálatravisszarendelt és BTM monitorozásban nem részesült betegeké.Betegek és módszer. Frissen gondozásba vett involutiós osteoporosisban szenvedő betegek közül 111 szoroskontroll elvei szerint kezelt és 113 egy évnél ritkábban visszarendelt (rutin kezelési csoport) beteg adatait elemeztükés a lumbalis gerincszakaszon, illetve a bal femurnyakon mért AP irányú DEXA vizsgálat eredményei szerinticsontsűrűség alakulását hasonlítottuk össze. Statisztikai analízisre SPSS 22 programcsomagot használtunk.Eredmények. A szoros kontroll betegeinek átlagéletkora 71,18 (10,37) év volt, 8 férfi és 103 nőbeteg vettrészt a vizsgálatban, 76 beteg alendronát, 17 beteg rizedronát, 8 beteg orális, 2 beteg parenterális ibandronát, 8beteg raloxifen kezeléssel kezdett. A rutin ellátás szerint kezeltekátlagéletkora 74,42 (9,28) év volt, a női/férfiarány 102/11 volt, 89 beteg alendronát, 21 beteg rizedronát,3 beteg zolendronát kezelést kapott. Minden betegnapi 1000-3000 NE D3-vitamin és 800-1000 mg kalciumpótlásban részesült. A kiindulási és kontroll L1-4 BMDés femurnyak median értéke a szoros kontroll betegei között 0,842 g/cm2 és 0,881 g/cm2, valamint 0,745 g/cm2 és0,749 g/cm2; a rutin kezelési csoportban 0,903 g/cm2 és 0,915 g/cm2, valamint 0,742 g/cm2 és 0,72 g/cm2 volt. Afemurnyakon mért csontdenzitás növekedése a szoros kontroll alapján kezelt betegekben szignifikánsan nagyobbvolt, mint a rutin kezelési csoport betegeiben (p=0,041), a lumbális gerinc esetén viszont szignifikáns különbségetnem észleltünk.Következtetés. Eredményeink arra mutatnak, hogy a szoros kontrollnak, mint terápiás elvnek az osteoporosiskezelésben is lehet létjogosultsága, hiszen az ezen elvek mentén gondozott betegek esetén jelentősebb csontsűrűségjavulás érhető el.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Osteologiai Közlemények. - 2017 : 3-4 (2017), p. 1-6. -
További szerzők:Kincse Gyöngyvér (1970-) (orvos) Varga József (1955-) (fizikus) Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM077421
035-os BibID:(WoS)000451026600009 (Scopus)85052835741
Első szerző:Halasi Andrea
Cím:Tight control : a new therapeutic strategy in the management of osteoporotic patients / A. Halasi, G. Kincse, J. Varga, J. Kéri, J. Gaál
Dátum:2018
ISSN:0937-941X
Megjegyzések:BMD changes in patients under tight control (monitored at 3-month intervals with adjustment of therapy guided by bone turnover markers) and routine management (controlled once a year) were compared. After 1 year, the femoral neck BMD increased significantly in the tight control compared to the routine management group. INTRODUCTION: We intended to ascertain whether tight control (i.e., follow-up visits and bone turnover markers/BTM/and parathyroid hormone/PTH/monitoring at 3-month intervals) strategy achieves a statistically greater increase in bone mineral density over the observation period than standard follow-up care (i.e., bone densitometry at 1-year intervals, without BTM monitoring). METHODS: We studied involutional osteoporotic patients newly enrolled into chronic care. One hundred and eleven patients underwent tight control, while another 113 received routine treatment (with follow-up visits scheduled at >?1-year intervals). We compared the changes in bone mineral density reflected by the results of bone mineral density (BMD) measurements of the lumbar spine and of the left femoral neck. Statistical analyses were performed with version 22 of the SPSS software package. RESULTS: In the group of patients under tight control, baseline and follow-up median BMD values were 0.842/0.881 g/cm2 at the L1-4 vertebrae and 0.745/0.749 g/cm2 at the femoral neck. In the group under routine care, the corresponding values were 0.903/0.915 g/cm2 and 0.742/0.72 g/cm2, respectively. The relative changes of the bone mineral density of the femoral neck was significantly (p?=?0.041) higher in patients under tight control than in those receiving routine care; however, BMD changes in the lumbar spine were not statistically different. CONCLUSION: Our findings suggest that adopting tight control as a new therapeutic strategy might be justified in the osteoporosis management. In fact, a greater improvement of BMD can be achieved by treatment according to these principles.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Osteoporosis
Strategy
Tight control
Treatment
Megjelenés:Osteoporosis International. - 29 : 12 (2018), p. 2677-2683. -
További szerzők:Kincse Gyöngyvér (1970-) (orvos) Varga József (1955-) (fizikus) Kéri Judit Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM067028
035-os BibID:(WoS)000383605300013 (Scopus)84983087188
Első szerző:Herédi Emese (bőrgyógyász)
Cím:Subclinical cardiovascular disease and it's improvement after long-term TNF-[alfa] inhibitor therapy in severe psoriatic patients / Herédi E., Végh J., Pogácsás L., Gáspár K., Varga J., Kincse G., Zeher M., Szegedi A., Gaál J.
Dátum:2016
ISSN:0926-9959
Megjegyzések:BACKGROUND:There are conflicting data on the occurrence of subclinical myocardial dysfunction in psoriatic patients and on the impact of long-term tumour necrosis factor-alpha (TNF-[alfa]) inhibitor therapy on cardiac function.OBJECTIVE:In this study, we explored whether there are any signs of subclinical cardiovascular disease (echocardiographic abnormalities) in severe psoriatic patients without clinically overt heart disease. As a second objective, the influence of long-term treatment with TNF-[alfa] inhibitors on the ventricular functions of psoriatic patients was also investigated.METHODS:Clinical and echocardiographic data from 44 psoriatic patients and 45 age- and sex-matched controls were processed. As a first step, the echocardiographic parameters of psoriatic patients obtained before anti-TNF-[alfa] treatment were compared with controls. As a second step, to detect the effect of long-term anti-TNF-[alfa] treatment on echocardiographic parameters, data of patients before and after therapy were analysed.RESULTS:The right ventricular Tei index was higher (P < 0.001), whereas the tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE) and right ventricular free wall peak systolic velocity were lower (P < 0.001 and P < 0.0001, respectively) in the psoriatic patients than in the controls. Following treatment with TNF-[alfa] inhibitors, TAPSE and right ventricular free wall peak systolic velocity significantly improved (P < 0.0001 for both parameters). The Tei index of both ventricles improved during biological therapy; however, this change did not reach statistical significance.CONCLUSION:Patients with severe psoriasis exhibit signs of subclinical cardiovascular disease compared to control, and prolonged anti-TNF-[alfa] therapy has a potentially beneficial effect on these signs.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal Of The European Academy Of Dermatology And Venereology. - 30 : 9 (2016), p. 1531-1536. -
További szerzők:Végh Judit (1968-) (belgyógyász, kardiológus) Pogácsás Lilla Gáspár Krisztián (1974-) (bőrgyógyász) Varga József (1955-) (fizikus) Kincse Gyöngyvér (1970-) (orvos) Zeher Margit (1957-2018) (belgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, reumatológus) Szegedi Andrea (1964-) (bőrgyógyász) Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM048384
035-os BibID:(WoS)000324555900005 (Scopus)84885185376
Első szerző:Horkay Edit
Cím:Anti-granulocyte scintigraphy in early rheumatoid arthritis - does it work? / Edit Horkay, Gyöngyvér Kincse, József Varga, Lajos Szabados, Ildikó Garai, János Gaál
Dátum:2013
ISSN:1895-1058 1644-3640
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Central European Journal of Medicine. - 8 : 5 (2013), p. 558-564. -
További szerzők:Kincse Gyöngyvér (1970-) (orvos) Varga József (1955-) (fizikus) Szabados Lajos (1977-) (orvos) Garai Ildikó (1966-) (radiológus) Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM059610
035-os BibID:(Wos)000357327600004 (Scopus)84934444528
Első szerző:Kincse Gyöngyvér (orvos)
Cím:Vitamin D3 levels and bone mineral density in patients with psoriasis and/or psoriatic arthritis / Gyöngyvér Kincse, Pál Harjit Bhattoa, Emese Herédi, József Varga, Andrea Szegedi, Judit Kéri, János Gaál
Dátum:2015
ISSN:0385-2407
Megjegyzések:Limited data are available on the vitamin D3 status and bone mineral density (BMD) of patients with psoriasis orwith psoriatic arthritis. Our study intended to explore possible correlations between vitamin D status and BMD, aswell as among these parameters and the features of the underlying disorder. Seventy-two patients with psoriasis/or psoriatic arthritis (female : male ratio, 40:32; mean age, 58.5 ? 11.6 years; mean duration of follow up,142.7 ? 147.7 months) participated in the study. We evaluated the characteristic clinical features of the underlyingdisease, performed bone densitometry of the lumbar spine and the hip region, measured the serum vitamin 25(OH)D3 levels of the patients, and undertook the statistical analysis of the relationships between the clinical andthe laboratory parameters. The proportion of patients with a low BMD value did not exceed that seen in the generalpopulation. We found an inverse correlation between the serum level of vitamin 25(OH)D3 and body massindex, as well as between the former and the severity of skin involvement. Furthermore, the activity of psoriaticarthritis was significantly higher in patients with inadequate vitamin D3 status. In patients with psoriatic arthritis,BMD significantly exceeded the values measured in patients suffering from psoriatic skin lesions only. Our findingssuggest the importance of evaluating the vitamin D3 status and screening for comorbid conditions in patientswith psoriasis or psoriatic arthritis. This appears justified, in particular, due to the possible role of hypovitaminosisD3 in provoking the development of skin lesions and joint symptoms.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
bone mineral density
D vitamin level
disease activity
Psoriasis
Megjelenés:Journal Of Dermatology. - 42 : 7 (2015), p. 679-684. -
További szerzők:Bhattoa Harjit Pal (1973-) (laboratóriumi szakorvos) Herédi Emese (1979-) (bőrgyógyász) Varga József (1955-) (fizikus) Szegedi Andrea (1964-) (bőrgyógyász) Kéri Judit Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Pályázati támogatás:OTKA-K108421
OTKA
TÁMOP-4.2.2.A- 11/1/KONV-2012-0023
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM054415
Első szerző:Kincse Gyöngyvér (orvos)
Cím:D3-vitamin-státusz és csontdenzitás psoriasisban és arthritis psoriaticában szenvedő betegekben / Kincse Gyöngyvér, Harjit Bhattoa Pal, Varga József, Szegedi Andrea, Kéri Judit, Gaál János
Dátum:2014
Megjegyzések:BEVEZETÉS: Kevés adat áll rendelkezésre a psoriasisban, illetve arthritis psoriaticában szenvedő betegek D3-vitamin-ellátottságával, illetve csontdenzitásával kapcsolatban. A D3-vitamin-ellátottság és az alapbetegség klinikai jellemzői közötti kapcsolat egyelőre szintén tisztázatlan. Célunk a psoriasisban/arthritis psoriaticában szenvedő betegeink körében a D-vitamin-státusz, a csontdenzitás (BMD), valamint ezen paraméterek és az alapbetegség összefüggéseinek vizsgálata volt. BETEGEK ÉS MÓDSZEREK: 72 psoriasisban/arthritis psoriaticában szenvedő beteg (nő/férfi arány 40/32, átlagéletkoruk 58,5 +- 11,6 év, átlagos követési idő 142,7 +- 147,7 hónap) vett részt a vizsgálatban. Felmértük az alapbetegségre jellemző klinikai paramétereket, elvégeztük az ágyéki gerinc és a csípőtájék csontdenzitometriás vizsgálatát, vizsgáltuk a betegek szérum-25(OH)-D3-vitamin-szintjét, majd a klinikai, valamint laboratóriumi paraméterek közötti összefüggéseket statisztikailag elemeztük. EREDMÉNYEK: Azt találtuk, hogy a psoriasisos/arthritis psoriaticás betegek körében igen magas volt az inadekvát D3-vitamin-ellátottság prevalanciája, de az alacsony BMD nem volt gyakoribb, mint az átlagpopulációban. A szérum 25(OH)-D3-vitamin-szintje fordítottan korrelált a bőrbetegség súlyosságával és a BMI-vel, az arthritis psoriatica akti-vitása pedig szignifikánsan magasabb volt elégtelen D3-vitamin-ellátottság esetén. Az arthritis psoriaticában szenvedők csontdenzitását szignifikánsan magasabbnak mértük, mint a csak bőrtünettel rendelkező betegekét. KÖVETKEZTETÉS: Eredményeink amellett szólnak, hogy a D3-vitamin-ellátottság és a fennálló komorbid állapotok szűrése fontos lehet psoriasisban, illetve arthritis psoriaticában szenvedő betegekben, különösen amiatt, hogy felmerül a D3-hypovitaminosis provokáló szerepe a bőr és ízületi tünetek kialakulásában.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Psoriasis
arthritis psoriatica
D-vitamin-státusz
Csontdenzitás
Megjelenés:Immunológiai Szemle. - 6 : 1-2 (2014), p. 10-16. -
További szerzők:Bhattoa Harjit Pal (1973-) (laboratóriumi szakorvos) Varga József (1955-) (fizikus) Szegedi Andrea (1964-) (bőrgyógyász) Kéri Judit Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM051550
Első szerző:Kincse Gyöngyvér (orvos)
Cím:FRAX : működik a gyakorlatban? / Kincse Gyöngyvér, Varga József, Surányi Péter, Gaál János
Dátum:2013
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Immunológiai Szemle 5 : 1 (2013), p. 29-33. -
További szerzők:Varga József (1955-) (fizikus) Surányi Péter Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM040436
035-os BibID:(PMID)23227959 (WoS)000312802200001 (Scopus)84871479504
Első szerző:Kincse Gyöngyvér (orvos)
Cím:The impact of secondary hyperparathyroidism on the efficacy of antiresorptive therapy / Gyöngyvér Kincse, József Varga, Péter Somogyi, Péter Szodoray, Péter Surányi, János Gaál
Dátum:2012
ISSN:1471-2474
Megjegyzések:The aim of the present study was to assess whether the efficacy of bisphosphonate treatment is influenced by PTH levels measured in newly diagnosed osteoporotic patients and to identify the threshold value, beyond which PTH level negatively influences therapeutic efficacy. METHODS: One hundred and thirty-eight osteoporotic patients were enrolled into the study. All subjects underwent laboratory screening, bone densitometry with DEXA, and x-ray imaging. The changes in bone density were evaluated after a mean follow-up period of 13.37 ± 1.29 months. Correlation analysis was performed on the clinical data of patients, the percentage changes of BMD values, and the PTH levels measured at the beginning of study, using SPSS software. RESULTS: The mean age of the subjects was 64.82 ± 10.51 years, and the female-to-male ratio was 116/22. Baseline BMD value measured with AP DEXA scanning was 0.854 ± 0.108 g/cm(2) in the L(1-4) vertebrae and 0.768 ± 0.115 g/cm(2) in the left femoral neck. By the end of the follow-up period, these values changed to 0.890 ± 0.111 g/cm(2) and 0.773 ± 0.111 g/cm(2), respectively. We found a statistically significant, negative correlation between PTH levels and the percentage changes of lumbar BMD values measured at the end of the follow-up (correlation coefficient R(2) = 0.121, p < 0.0001). The analysis of frequency histograms suggested that negative effects on bone might be expected above a PTH level of 60 pg/mL (7.3 pmol/L). CONCLUSION: Our findings imply that a baseline PTH level over 60 ng/mL can reduce the efficacy of bisphosphonate treatment.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:BMC Musculoskeletal Disorders [electronic resource]. - 13 : 1 (2012), p. 244-249. -
További szerzők:Varga József (1955-) (fizikus) Somogyi Péter Szodoray Péter (1973-) (belgyógyász, orvos) Surányi Péter (reumatológus) Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1