CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM078337
Első szerző:Riszter Magdolna (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus)
Cím:A neminvazív légzéstámogatás hatása a pneumothorax elõfordulására koraszülöttekben / Riszter Magdolna, Balázs Gergely, Miskolczi Nóra, Kovács Tamás
Dátum:2019
Megjegyzések:: A neminvazív légzéstámogatás elterjedése befolyásolja-e a légmell elõfordulását a 29. terhességi hétre világra jött koraszülöttek körében? Betegek és módszerek: 2012-2017 között, a debreceni Gyermekgyógyászati Klinikánkra felvett, 459 koraszülött adatainak retrospektív vizsgálatát végeztük el, 27 esetben alakult ki klinikailag jelentõs pneumothorax. Eredmények: 2015-2017 közötti években több koraszülöttet kezdtünk neminvazív légzéstámogatás mellett stabilizálni, mint 2012-2014 között (63,6% vs. 20,6% p:<0,001) és kevesebb légmell fordult elõ (2,6% vs. 9,2% p=0,0027). A mortalitás, a súlyos agyvérzés és a súlyos retinopathia praematurorum szignifikánsan gyakoribb volt a pneumothoraxos koraszülötteknél. Következtetés: jó spontán légzésû koraszülöttek stabilizálása során neminvazív légzéstámogatás alkalmazásával és korai terápiás surfactans adásával a pneumothorax gyakoriságának csökkenthetõ.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
koraszülött
pneumothorax
neminvazív légzéstámogatás
surfactant
Megjelenés:Gyermekgyógyászat. - 70 : 2 (2019), p. 76-80. -
További szerzők:Balázs Gergely (1985-) (csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus) Miskolczi Nóra Kovács Tamás (1959-) (szülész-nőgyógyász, humángenetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM101444
Első szerző:Sutka Melinda
Cím:Koraszülöttek otthoni táplálása / Sutka Melinda, Riszter Magdolna, Balázs Gergely, Müller Katalin Eszter, Kovács Tamás
Dátum:2022
Megjegyzések:ÖSSZEFOGLALÁS A koraszülött csecsem♯o gondozása során az egyik legfontosabb feladat az optimális tápláltsági állapot elérése, amely az egyik legjelent♯osebb tényez♯o a hosszú távú ? els♯osorban neurológiai és metabolikus ? kimenetel szempontjából. Az alapellátó gyermekorvos szerepe kiemelten fontos a koraszülöttek utógondozásában, a táplálás optimalizálásában. Feladata a koraszülött csecsem♯o gyarapodásának, fejl♯odésének szoros követése, a súlygyarapodás elmaradásának okainak tisztázása, az eltérések korrigálása, hiányállapotok megel♯ozése a neonatalis intenzív centrummal együttm©uködve. Útmutatónk a nemzetközi ajánlások alapján Debrecenben kialakított gyakorlatot mutatja be. Célja, hogy segítse az alapellátó gyermekorvosok munkáját összefoglalva azon ismereteket, amelyre a házi gyermekorvosi gyakorlatban a koraszülöttek táplálása kapcsán szükség van.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
koraszülött
táplálás
növekedési görbék
anyatej fortifier
malnutríció
Megjelenés:Gyermekgyógyászat. - 72 : 5 (2022), p. 371-377. -
További szerzők:Riszter Magdolna (1973-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Balázs Gergely (1985-) (csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus) Müller Katalin Eszter Kovács Tamás (1959-) (szülész-nőgyógyász, humángenetikus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM087571
Első szerző:Szőllős Anna
Cím:A koponya ultrahang vizsgálat jelentősége a neurológai kimenetel előrejelzésében / Szőllős Anna, Kenyhercz Flóra, Balázs Gergely, Elek Norbert, Fehér Csilla, Horváth Zsolt, Katona Nóra, Kovács Judit, Kovács-Pászthy Balázs, Kovács Tamás, Kotormán Tünde, Nagy Katalin, Polonkai Edit, Riszter Magdolna, Nagy Beáta Erika, Balla György
Dátum:2018
Megjegyzések:Bevezetés: A koraszülöttek ellátása során a mortalitás csökkentése mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a kedvező életminőség biztosítása is. A koraszülöttek neurológiai kimenetelének egyik fontos meghatározója az agyvérzés jelenléte. Míg a súlyos agyvérzés (3-4 stádium) és rossz neurológiai státusz közötti kapcsolat már hosszú ideje egyértelműen kimutatott, az alacsony stádiumú agyvérzés neurológiai kimenetelre gyakorolt hatásáról ellentmondásosak az irodalmi adatok. Célkitűzés: Tanulmányunkban a koponya ultrahang vizsgálat során látott eltérések és a neurológiai kimenetel közötti kapcsolatot vizsgáltuk. Módszerek: A neurológiai kimenetel vizsgálata korrigált 2 éves korban történt, pszichológus által elvégzett Brunet-Lézine féle teszt segítségével. A teszt a nagymozgás, finommotorika, beszédképesség és szociabilitás részterületeken méri fel a gyermek képességeit. A restrospektív vizsgálatba a 2012.01.02. és 2014.10.21. között született, DEKK Gyermekgyógyászati Intézet Neonatológiai Intenzív Centrumában kezelt 1000 grammnál kisebb születési súlyú koraszülöttek közül 78 gyermeket vontunk be, akik a két éves korban történő pszichológiai vizsgálaton részt vettek. A koponya ultrahang vizsgálati eredmények összegyűjtése a MedSol kórházi információs rendszer és betegdokumentációs adatok áttekintésével történt. Eredmények: A vizsgálatba 78 koraszülött került bevonásra, születési súlyuk átlaga 760 grammnak, gesztációs koruk átlaga 26,7 hétnek adódott. A Brunet-Lézine teszt során vizsgált fejlődési kvóciens csupán 7 esetben volt 70 alatti, mely egyértelmű fejlődési elmaradást jelez, közülük 4 koraszülött esetében láttunk periventricularis leukomaláciát vagy súlyos agyvérzést koponya ultrahang vizsgálat során, 1 esetben 2-es stádiumú agyvérzéssel társult, 2 esetben a koponya ultrahang eltérés nélküli volt. A vizsgált populációban 7 koraszülöttnél volt látható súlyos agyvérzés, közülük 4 esetben nem láttunk egyértelmű fejlődésbeli megkésést. Következtetés: A koponya ultrahang fontos vizsgálómódszer, azonban önmagában nem alkalmas a várható neurológiai kimenetel megítélésére, a pszichomotoros fejlődést nagyban meghatározzák a perinatális események, komorbiditások és az alkalmazott fejlesztés is.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:FINETA 3.0 Fiatal Neonatológusok III. Találkozója Program. - p. 49-50.
További szerzők:Kenyhercz Flóra (1992-) (egészségpszichológus) Balázs Gergely (1985-) (csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus) Elek Norbert Fehér Csilla Horváth Zsolt Katona Nóra Kovács Judit (1959-) (orvos) Kovács-Pászthy Balázs Kovács Tamás (1959-) (szülész-nőgyógyász, humángenetikus) Kotormán Tünde Nagy Katalin Polonkai Edit (1965-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Riszter Magdolna (1973-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Nagy Beáta Erika (1961-) (klinikai gyermekszakpszichológus, pszichoterapeuta) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1