CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM086950
Első szerző:Harangi Mariann (belgyógyász, endokrinológus)
Cím:PCSK9-gátlók : új lehetőségek a lipidcsökkentő kezelésben / Harangi Mariann, Nádró Bíborka, Zsíros Noémi
Dátum:2020
ISSN:1788-9049
Megjegyzések:A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legfontosabb kockázati tényezője, melynek csökkentése kiemelt feladat a mindennapi orvosi gyakorlatban. Az életmód kezelés mellett gyakran szükséges a lipidcsökkentő gyógyszerek alkalmazása, melyek közül a statinokat és az ezetimibet széles körben ismerik és használják. Bár a kombinált gyógyszeres kezelés hatékony, az irányelvekben megfogalmazott szigorú célértékek eléréséhez bizonyos esetekben nem elegendő. 2015. óta egy teljesen új hatásmechanizmusú, és minden eddiginél hatékonyabb koleszterinszint csökkentésre alkalmas gyógyszercsoportot vezettek be, a proprotein-konvertáz szubtilizin/kexin 9 (PCSK9) gátló monoklonális antitesteket. Jelenleg az evolocumab és az alirocumab érhető el kereskedelmi forgalomban. Mindkettőt szubkután injekció formájában, kéthetente ajánlott adagolni a korábban alkalmazott gyógyszeres kezelés mellé adva, mely mellett a low-density lipoprotein koleszterinszintje további átlagosan kb. 60%-kal csökken. A kezelés okozta mellékhatások ritkák és enyhék, ezért a kezelés igen népszerű mind az orvosok, mind a betegek körében. A PCSK9 gátló kezelés jelenleg egyetlen, de meghatározó hátránya a magas költség, mely miatt a rászoruló betegek egyedi méltányossági ártámogatással részesülhetnek ebben az új, rendkívül hatékony terápiás lehetőségben.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
PCSK9 gátló
hyperlipidaemia
kardiovaszkuláris kockázat
LDL koleszterin
Megjelenés:Gyógyszerész Továbbképzés. - 14 : 5 (2020), p. 154-157. -
További szerzők:Nádró Bíborka (1992-) (általános orvos) Zsíros Noémi (1986-) (belgyógyász)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00062
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM092845
Első szerző:Zsíros Noémi (belgyógyász)
Cím:A lipoprotein(a) jelentősége a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában / Zsíros Noémi, Nádró Bíborka, Harangi Mariann
Dátum:2021
ISSN:1788-9049
Megjegyzések:A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának egyik kevésbé ismert kockázati tényezője a lipoprotein(a) emelkedett szérumszintje. Az 50 mg/dl feletti érték tekinthető kórosnak, amelyet főként örökletes tényezők határoznak meg. Ez a lipoproteinrészecske, egyedülálló szerkezeti felépítésének köszönhetően nemcsak az érelmeszesedés kialakulásában játszik fontos szerepet, de a vérrögképződést és a vérrög lassabb lebontását is elősegíti. Ennek hatására a korai érelmeszesedéses szövődmények mellett trombotikus események, valamint az aortabillentyű meszes szűkülete alakulhat ki. Ezért fontos a szérum lipoprotein(a) szintjének meghatározása a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának felmérése céljából. Sajnos a hagyományos lipidcsökkentő gyógyszerekkel a lipoprotein(a)-szintje érdemben nem befolyásolható, de a közeljövőben várható olyan új, antiszensz oligonukleotid típusú készítmények bevezetése, amelyek jelentős mértékben, akár 80%-kal képesek csökkenteni a szérum lipoprotein(a)-szintet.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
lipoprotein (a)
kardiovaszkuláris
aorta billentyű meszesedés
Megjelenés:Gyógyszerész Továbbképzés. - 15 : 1 (2021), p. 24-27. -
További szerzők:Nádró Bíborka (1992-) (általános orvos) Harangi Mariann (1974-) (belgyógyász, endokrinológus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1