CCL

Összesen 5 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM070374
Első szerző:Boros Enikő (molekuláris biológus)
Cím:Candida albicans isolates from a single hospital show low phenotypical specialization / Enikő Boros, Walter P. Pfliegler, Renátó Kovács, Ágnes Jakab, László Majoros, Zoltán Barta, István Pócsi
Dátum:2017
ISSN:0233-111X
Megjegyzések:Candida albicans is the best-studied opportunistic human pathogenic yeast species, and its virulence factors, susceptibility to antimycotics, the diversity of its physiological properties and the determinative factors of these traits are interesting from a clinical as well as from an evolutionary perspective. By applying statistical modeling for the phenotypical differences observed among a collection of 63 C. albicans isolates originating from different clinical care units, from a diverse group of patients with or without mycosis, collected in a Hungarian clinic, we found that (i) host-related aspects like anatomical source, care unit of isolation, patients' age, sex, and disease severity, or ABC genotypes of the isolates had less effect on the phenotypic features of this opportunistic pathogen than host-independent aspects, for example, year or month of isolation; (ii) different phenotypic traits did not show any significant correlations with each other; and (iii) different genotypes displayed no anatomical specialization and rarely showed any significant correlation with parameters of isolation either. These results shed light on the dynamic nature and low specialization of the C. albicans populations observable in a narrow geographic range, namely in the patients hospitalized in the different care units of the clinic.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
antimycotics
candidiasis
opportunistic pathogen
phenotypic diversity
virulence
Élettudományok - Biológiai tudományok
Megjelenés:Journal of Basic Microbiology 57 : 11 (2017), p. 910-921. -
További szerzők:Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus) Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Jakab Ágnes (1987-) (biológus) Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Barta Zoltán (1967-) (biológus, zoológus) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:MTA-DE Lendület
MTA
Viselkedésökológiai Kutatócsoport
Postdoctoral Fellowship Programme
MTA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM101946
Első szerző:Imre Alexandra (1992-)
Cím:Heme Oxygenase-1 (HMX1) Loss of Function Increases the In-Host Fitness of the Saccharomyces 'boulardii' Probiotic Yeast in a Mouse Fungemia Model / Alexandra Imre, Renátó Kovács, Zoltán Tóth, László Majoros, Zsigmond Benkő, Walter P. Pfliegler, István Pócsi
Dátum:2022
ISSN:2309-608X
Megjegyzések:The use of yeast-containing probiotics is on the rise; however, these products occasionally cause fungal infections and possibly even fungemia among susceptible probiotic-treated patients. The incidence of such cases is probably underestimated, which is why it is important to delve deeper into the pathomechanism and the adaptive features of S. ♭boulardii'. Here in this study, the potential role of the gene heme oxygenase-1 (HMX1) in probiotic yeast bloodstream-derived infections was studied by generating marker-free HMX1 deletion mutants with CRISPR/Cas9 technology from both commercial and clinical S. ♭boulardii' isolates. The six commercial and clinical yeasts used here represented closely related but different genetic backgrounds as revealed by comparative genomic analysis. We compared the wild-type isolates against deletion mutants for their tolerance of iron starvation, hemolytic activity, as well as kidney burden in immunosuppressed BALB/c mice after lateral tail vein injection. Our results reveal that the lack of HMX1 in S. ♭boulardii' significantly (p < 0.0001) increases the kidney burden of the mice in most genetic backgrounds, while at the same time causes decreased growth in iron-deprived media in vitro. These findings indicate that even a single-gene loss-of-function mutation can, surprisingly, cause elevated fitness in the host during an opportunistic systemic infection. Our findings indicate that the safety assessment of S. ♭boulardii' strains should not only take strain-to-strain variation into account, but also avoid extrapolating in vitro results to in vivo virulence factor determination.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
fungaemia
heme oxygenase
hemolysis
iron starvation
genomics
probiotic yeast
Saccharomyces boulardii
Megjelenés:Journal of Fungi. - 8 : 5 (2022), p. 522. -
További szerzők:Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Tóth Zoltán (1990-) (molekuláris biológus) Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Benkő Zsigmond (1961-) (molekuláris biológus, genetikus) Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
NKFIH FK 138910
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM096333
035-os BibID:(cikkazonosító)746
Első szerző:Imre Alexandra (1992-)
Cím:Virulence Factors and in-Host Selection on Phenotypes in Infectious Probiotic Yeast Isolates (Saccharomyces 'boulardii') / Alexandra Imre, Renátó Kovács, Kitti Pázmándi, Dániel Nemes, Ágnes Jakab, Tünde Fekete, Hanna Viktória Rácz, Ilona Dóczi, Ildikó Bácskay, Attila Gácser, Károly Kovács, László Majoros, Zoltán Farkas, István Pócsi, Walter P. Pfliegler
Dátum:2021
ISSN:2309-608X
Megjegyzések:Saccharomyces yeast probiotics (S. 'boulardii') have long been applied in the treatment of several gastrointestinal conditions. Despite their widespread use, they are rare opportunistic path-ogens responsible for a high proportion of Saccharomyces mycosis cases. The potential virulence at-tributes of S. 'boulardii' as well as its interactions with the human immune system have been studied, however, no information is available on how these yeasts may change due to in-host evolution. To fill this gap, we compared the general phenotypic characteristics, cell morphology, virulence factors, epithelial and immunological interactions, and pathogenicity of four probiotic product samples, two mycosis, and eight non-mycosis samples of S. 'boulardii'. We assessed the characteristics related to major steps of yeast infections. Mycosis and non-mycosis isolates both displayed novel characters when compared to the product isolates, but in the case of most virulence factors and in pathogenic-ity, differences were negligible or, surprisingly, the yeasts from products showed elevated levels. No isolates inflicted considerable damage to the epithelial model or bore the hallmarks of immune evasion. Our results show that strains in probiotic products possess characteristics that enable them to act as pathogens upon permissive conditions, and their entry into the bloodstream is not due to active mechanisms but depends on the host. Survival in the host is dependent on yeast phenotypic characteristics which may change in many ways once they start evolving in the host. These facts call attention to the shortcomings of virulence phenotyping in yeast research, and the need for a more thorough assessment of probiotic use.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Saccharomyces boulardii
opportunistic pathogen
microevolution
antimycotic
virulence
Megjelenés:Journal of Fungi. - 7 : 9 (2021), p. 1-29. -
További szerzők:Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Pázmándi Kitti Linda (1984-) (molekuláris biológus, immunológus) Nemes Dániel (1993-) (gyógyszerész) Jakab Ágnes (1987-) (biológus) Fekete Tünde (1984-) (immunológus, molekuláris biológus, mikrobiológus) Rácz Hanna Viktória (1994-) (biológus) Dóczi Ilona Bácskay Ildikó (1969-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Gácser Attila Kovács Károly Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Farkas Zoltán Pócsi István (1961-) (vegyész) Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:FK-138910
OTKA
TKP2020-IKA-0
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM066472
Első szerző:Jakab Ágnes (biológus)
Cím:Effects of hemin, CO2, and pH on the branching of Candida albicans filamentous forms / Ágnes Jakab, Károly Antal, Tamás Emri, Imre Boczonádi, Alexandra Imre, Enikő Gebri, László Majoros, Walter Péter Pfliegler, Máté Szarka, György Balla, József Balla, István Pócsi
Dátum:2016
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Candida albicans
hemin
hyphal branching
morphological transitions
time-lapse video microscopy
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 63 : 4 (2016), p. 387-403. -
További szerzők:Antal Károly (neurobiológus) Emri Tamás (1969-) (biológus) Boczonádi Imre (1988-) (biotechnológus) Imre Alexandra (1992-) (biomérnök, biotechnológus) Gebri Enikő Zsuzsa (1982-) (fogszakorvos) Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus) Szarka Máté (1990-) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:K75883
OTKA
K112181
OTKA
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045
TÁMOP
TÁMOP-4.2.6-15/1-2015-0001
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM070028
Első szerző:Pfliegler Valter Péter (molekuláris biológus)
Cím:Commercial strain-derived clinical Saccharomyces cerevisiae can evolve new phenotypes without higher pathogenicity / Walter P. Pfliegler, Enikő Boros, Kitti Pázmándi, Ágnes Jakab, Imre Zsuga, Renátó Kovács, Edit Urbán, Zsuzsa Antunovics, Attila Bácsi, Matthias Sipiczki, László Majoros, István Pócsi
Dátum:2017
ISSN:1613-4125
Megjegyzések:Scope: Saccharomyces cerevisiae is one of the most important microbes in food industry, but there is growing evidence on its potential pathogenicity as well. Its status as a member of human mycobiome is still not fully understood.Methods and results: In this study, we characterise clinical S. cerevisiae isolates from Hungarian hospitals along with commercial baking and probiotic strains, and determine their phenotypic parameters, virulence factors, interactions with human macrophages, and pathogenicity. Four of the clinical isolates could be traced back to commercial strains based on genetic fingerprinting. Our observations indicate that the commercial-derived clinical isolates have evolved new phenotypes and show similar, or in two cases, significantly decreased pathogenicity. Furthermore, immunological experiments revealed that the variability in human primary macrophage activation after co-incubation with yeasts is largely donor- and not isolate-dependent.Conclusion: Isolates in this study offer an interesting insight into the potential microevolution of probiotic and food strains in human hosts. These commensal yeasts display various changes in their phenotypes, indicating that the colonization of the host does not necessarily impose a selective pressure towards higher virulence/pathogenicity.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
mycobiom
baking yeast
commensal
microevolution
probiotic
Megjelenés:Molecular Nutrition & Food Research 61 : 11 (2017), p. 1601099-1 - 1601099-8. -
További szerzők:Boros Enikő (1989-) (molekuláris biológus) Pázmándi Kitti Linda (1984-) (molekuláris biológus, immunológus) Jakab Ágnes (1987-) (biológus) Zsuga Imre Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Urbán Edit Antunovics Zsuzsa (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Bácsi Attila (1967-) (immunológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus) Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:MTA posztdoktori program
MTA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1