Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM115504
035-os BibID:
(WoS)001088971700003 (Scopus)85174404537
Első szerző:
Bodnár Magdolna
Cím:
Synthesis of Galacto-oligosaccharides in Milk by Using Bifidobacterium bifidum β-galactosidases (Saphera 2600L and Nola Fit 5500) Immobilized on Chitosan Beads / Bodnár Magdolna, Fazekas Erika, Nagy Tibor, Miltner Noémi, Kalló Gergő, Kerekes Krisztina, Prépost Eszter, Mótyán János András
Dátum:
2024
ISSN:
1935-5130 1935-5149
Megjegyzések:
The lactose intolerance-as a limiting factor for dairy milk consumption-has a high prevalence worldwide. Dairy milk and milk-derived products are major sources of multiple inorganic compounds and nutrients and thus are considered to be functional foods. beta-galactosidases are able to hydrolyze lactose and are therefore widely applied for the production of lactose-free products. In addition, they are capable of the synthesis of galacto-oligosaccharides (GOSs); thus, the dairy industry has a special interest in applying them for the enrichment of dairy products with prebiotic GOSs. In this work, we studied two commercially available beta-galactosidase products: Saphera 2600L and Nola Fit 5500. Both enzyme solutions contain a recombinant beta-galactosidase of Bifidobacterium bifidum and have already been authorized for food industrial application, but the information about their hydrolytic and/or synthetic activities is only limited. After immobilization on chitosan beads, the enzymes were used for lactose hydrolysis and simultaneous synthesis of GOSs, by performing the reactions in pasteurized milk (skim milk). Both immobilized beta-galactosidase exhibited elevated lactose hydrolysis (vmax increased from similar to 1 to similar to 4 mM/min) and GOS synthesis as compared to the free enzymes. The enzyme-coated beads were efficiently re-used at least 15 cycles; the residual lactose concentration was < 2 mg/ml after each cycle. After treatment, GOSs were present in <= 9% of the total sugar content, indicating that the prepared low-lactose milks were enriched in prebiotic GOSs. The application of immobilized Saphera 2600L and Nola Fit 5500 beta-galactosidases may be implemented for the large-scale production of GOS-enriched low-lactose milk.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Lactose-free milk
GOS-enriched milk
Enzyme immobilization
Chitosan
Lactase
β-galactosidase
Transgalactosylation
Galacto-oligosaccharide
GOS
Megjelenés:
Food and Bioprocess Technology. - 17 : 7 (2024), p. 1-20. -
További szerzők:
Fazekas Erika (1985-) (kémikus)
Nagy Tibor (1988-) (vegyész)
Miltner Noémi (1990-) (molekuláris biológus)
Kalló Gergő (1989-) (molekuláris biológus)
Kerekes Krisztina
Prépost Eszter
Mótyán János András (1981-) (biokémikus, molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:
2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00109
Egyéb
FK-132385
OTKA
GINOP-2.3.3-15-2016-00020
GINOP
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.