CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM094203
Első szerző:Paragh Lilla (bőrgyógyász)
Cím:Acne szisztémás kezelése / Paragh Lilla, Kovács Zita, Törőcsik Dániel, Remenyik Éva
Dátum:2016
ISSN:0006-7768 2064-261X
Megjegyzések:Az acne kezeléséhez 3 szisztémásan alkalmazható gyógyszercsoporttal rendelkezünk: i., a hormonális készítmények, melyek nők esetén használhatóak leginkább kiegészítő terápiaként ii., a szélesebb körűen alkalmazható antibiotikumok iii., a szisztémás isotretinoin, melyet, bár a leghatékonyabb, de mellékhatás profilja miatt döntően a súlyos esetekben választunk. Tekintve ezen szerek korlátozott alkalmazhatóságát, újabb hatóanyagok kifejlesztése a bőrgyógyászati kutatások középpontjában áll. A közleményben a témával kapcsolatos legfontosabb ismereteket foglaljuk össze a legújabb irodalmi adatok tükrében.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
acne-szisztémás kezelés
retinoid
antibiotikum-hormon terápia
Megjelenés:Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle. - 92 : 3 (2016), p. 145-154. -
További szerzők:Szentkereszty-Kovács Zita (1988-) (orvos) Töröcsik Dániel (1979-) (bőrgyógyász) Remenyik Éva (1956-) (bőrgyógyász)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM070722
Első szerző:Szentkereszty-Kovács Zita (orvos)
Cím:Perspektívák a faggyúmirigy kutatásban / Szentkereszty-Kovács Zita, Lovászi Marianna, Zatik Zita, Duró Edina, Kovács Dóra, Törőcsik Dániel
Dátum:2017
Megjegyzések:A bőr többi sejttípusához képest a faggyúsejt viszonylagkevés bőrbetegségben érintett. Hogy ennek oka a figyelmünkhiánya vagy pedig valóban a faggyúmirigy atavisztikus, azemberben funkcióját tekintve jelentősen korlátozott jellege-e,továbbra is megválaszolandó kérdés. Az utóbbi bő évtizedbenugyanakkor számos eredmény látott napvilágot, mely bár döntőenalapkutatási, de mégis felveti annak a lehetőségét, hogya faggyúmirigyek nem csupán mellékes függelékei a bőrnek,de annak homeosztázisához, patológiás működéséhez egyarántképesek hozzájárulni. Cikkünkkel e kutatási eredményeketkívánjuk összefoglalni és értékelni, mind betegség mindpedig terápiás szempontból, segítve ezáltal elhelyezni a fagygyúsejteketnem csak a bőrgyógyászatban, de a gondolkodásunkbanis.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
faggyúmirigy
faggyúmirigy asszociált betegségek
faggyúsejtet célzó terápia
Megjelenés:Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle 93 : 3 (2017), p. 126-135. -
További szerzők:Lovászi Marianna (1986-) (biológus) Zatik Zita Duró Edina Kovács Dóra (1988-) (Biológus) Töröcsik Dániel (1979-) (bőrgyógyász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1