CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM092554
035-os BibID:(Scopus)85116133307
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Élelmiszerekből izolált Staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata / Horváth Brigitta, Peles Ferenc, Gasparik Judit, Pocklán Edit, Sipos Rita, Erős Ágnes, Petróczki Flóra Mária, Szűcs Kata Dorina, Albert Ervin, Micsinai Adrienn
Dátum:2021
ISSN:0422-9576
Megjegyzések:A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) törzsek élelmiszerláncban előforduló jelenlétét már számos tanulmány igazolta az Európai Unióban, azonban Magyarországon kevés adat áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban. Jelen vizsgálat célja az élelmiszerekből izolált Staphylococcus törzsek antibiotikum rezisztenciájának vizsgálata klasszikus mikrobiológiai, molekuláris biológiai módszerekkel és MALDI-TOF MS technikával, továbbá az antibiotikum rezisztens törzsek multilókusz szekvencia tipizálása (MLST). A vizsgálat során 47 koaguláz-pozitív (CPS) és 30 koaguláz-negatív Staphylococcus (CNS) izolátumot gyűjtöttünk. A MALDI-TOF MS vizsgálat során, minden CPS izolátum (n=47) S. aureus fajnak bizonyult, míg a CNS törzsek esetében 8 különböző fajt azonosítottunk. Két S. aureus törzs esetében állapítottunk meg methicillin-rezisztenciát, melyek közül az egyik izolátum eddig még nem ismert szekvencia típusba, míg a másik MRSA törzs az ST398 típusba tartozott, mely a mezőgazdasági haszonállatokból izolált MRSA törzsek leggyakoribb típusa az EU/EGT területén.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
élelmiszer
Staphylococcus
antibiotikum rezisztencia
MALDI-TOF MS
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 2 (2021), p. 3360-3382. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Gasparik Judit (1965-) (biológus, mikrobiológus) Pocklán Edit (1980-) (biológus, mikrobiológus) Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Erős Ágnes (1990-) (biológus) Petróczki Flóra Mária (1992-) (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök) Szűcs Kata Dorina (1992-) (biomérnök, biotechnológus) Albert Ervin (1988-) (állatorvos) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Pályázati támogatás:ÚNKP-19-3-III
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM090744
035-os BibID:(cikkazonosító)104
Első szerző:Petróczki Flóra Mária (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Occurrence and Characteristics of Staphylococcus aureus in a Hungarian Dairy Farm during a Control Program / Flóra M. Petróczki, Ákos Pásztor, Kata D. Szűcs, Károly Pál, Gábor Kardos, Ervin Albert, Brigitta Horváth, Erika Ungvári, Béla Béri, Ferenc Peles
Dátum:2021
ISSN:2076-0817
Megjegyzések:In this research, our aim was to assess the occurrence of Staphylococcus aureus in a Hungarian large-scale dairy farm during the S. aureus control program conducted in the course of our studies. Furthermore, the phenotypic and genotypic properties of the isolates (type of haemolysis, antibiotic susceptibility, staphylococcal enterotoxin (SE) gene carrying ability and spa type) were determined. S. aureus was detected in all bulk tank milk samples collected during this study. Two different spa types were identified among the 17 strains isolated in the farm. A total of 14 of the 17 studied strains (82%) showed ?-haemolysis on blood agar, 2/17 strains (12%) expressed double zone and 1/17 strains (6%) showed weak ?-haemolysis. All strains were susceptible to most antibiotics tested (cefoxitin, chloramphenicol, clindamycin, erythromycin, gentamicin, tetracycline and trimethoprim/sulphamethoxazole), but all strains were resistant to penicillin G. A total of 11 of the 17 strains (65%) were found to harbour seg, sei, selm, seln, selo genes; 4/17 strains (24%) harboured sei, selm, seln, selo genes and 2/17 strains (11%) harboured sei gene. Since the new SEs/SEls can also cause foodborne outbreaks potentially and all strains were found to be resistant to penicillin G, it is essential to decrease and keep the prevalence of S. aureus low in the dairy farm and the implementation of the S. aureus control program is also highly justified. The results showed that the S. aureus count decreased by the end of our studies, so the control program was proved to be effective.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
antibiotic resistance
bulk milk
enterotoxin
microbiology
spa typing
Staphylococcus aureus
Megjelenés:Pathogens. - 10 : 2 (2021), p. 1-12. -
További szerzők:Pásztor Ákos Szűcs Kata Dorina (1992-) (biomérnök, biotechnológus) Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Kardos Gábor (1974-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Albert Ervin (1988-) (állatorvos) Horváth Brigitta (1992-) (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus) Ungvári Erika Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1